- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како да не помогне Србима!? Сестра четврт века тражи брата - руског јунака са Кошара/фото/

© Фото : Спутњику уступила Јелена БулахЕлена Булах, спомен-обележје, некадашња касарна Расина
Елена Булах, спомен-обележје, некадашња касарна Расина - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Информације о руском добровољцу Виталију Глебовичу Булаху, који је нестао током битке у рејону карауле Кошаре 1999. године, током НАТО бомбардовања, још нису познате. Његова сестра, Jeлена Глебова Булах, за Спутњик открива на који начин се већ четврт века бори да пронађе информације о брату.
Jeлена је боравила у Београду током претходних пет дана на позив Комисије за нестала лица Владе Србије због ДНК анализа.
Током посете Србији је обишла и улицу у Чајетини на Златибору која је добила име по њеном брату Виталију Булаху 2023. године. То за њу представља велико уважавање од стране Срба не само према руским војницима, него и према свим добровољцима који су се прикључили Србима. Обишла је и Београд као и спомен собу 125. Моторизоване бригаде у касарни ,,Цар Лазар,, у Крушевцу, која чува успомену на погинуле војнике и херојску јединицу која се борила на Кошарама.
© Фото : Спутњику уступила Јелена Глебова БулахВиталиј Глебович Булах, руски јунак са Кошара
Виталиј Глебович Булах, руски јунак са Кошара - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Виталиј Глебович Булах, руски јунак са Кошара

“Ми не знамо како је он дошао у Србију, да ли званично или незванично. Знам само да је у марту 1999. године отпутовао из Русије, рекао је да иде у војну службу и колико знам у Југославији је био 15. априла на Кошарама. Следеће информације које смо имали су биле када су на телевизији приказали албански видео снимак о томе да је погинуо”, прича нам Јелена.

Наша саговорница наводи да никакве друге информације није имала, као и где се он налази, али истиче да је имао мотивацију да дође у тадашњу Савезну Републику Југославију.

“Имао је мотивацију да дође као добровољац, јер је малу Србију бомбардовао велики НАТО. Сви знамо да су још од Николаја другог Срби и Руси браћа. Како да не стане на страну малог српског брата против великог НАТО-а”, каже Јелена.

Истакла је да је за пар дана колико је боравила у Србији схватила да је менталитет Срба и Руса веома близак, као и да она увек заступа да људи морају да разговарају, посебно у овим временима. Додала је да је важно и да сви живе у пријатељским односима.
© Фото : Спутњику уступила Јелена БулахСпоменик палим борцима у Паруновцу
Споменик палим борцима у Паруновцу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Споменик палим борцима у Паруновцу
Напоменула је да њена борба да пронађе брата траје већ четврт века и да се наставља.

“Непрекидно, већ 25 година тражим брата. Била сам у Београду ових дана и дала сам материјал који је неопходан за анализу ДНК која ће се обавити у Хагу. И у случају да не добијемо неке резултате, ја ћу и даље наставити да га тражим”, изјавила је Јелена.

Она нам каже да ће и даље покушавати да ступи у контакт са војницима који су били са њеним братом на Кошарама како би добила од њих додатне информације, као и да јој подршку пружа Љубинко Ђурковић пензионисани пуковник Војске Србије, командант Другог батаљона 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса Војске Југославије.
Осврнула се и на чињеницу да су Срби и Руси увек били пријатељски народ. У Србији су је дивно дочекали и како наводи – заљубила се у нашу земљу и веома је захвална Влади Србије на помоћи.
Јелена је у четвртак положила венац на спомен обележје Браниоцима отаџбине у комплексу некадашње касарне Расина и упалила свеће недалеко од спомен плоче страдалим борцима на којој је урезано име њеног брата Виталија Булаха.
Виталиј Глебович Булах рођен је 2. јануара 1965. године у селу Смидовичи у Хабаровском округу. У Омску је завршио војну школу 1990. године. Учествовао је у рату у Нагорно Карабаху 1993-1994. године.
Никада није утврђено шта се тачно десило са њим, нити је његово тело пронађено, као ни тела шесторице бораца са Кошара.
На албанској телевизији емитован је снимак на којем се види тело крупног мушкарца у униформи Војске Југославије, као и припадника терористичке Ослободилачке војске Косова који показује личну карту са именом Булаха Виталија Глебовича, за кога се претпоставља да је изгубио живот 19. маја 1999. године у окршају са припадницима ОВК.
Мурал посвећен јунаку са Кошара Саши Иванковићу - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
СРБИЈА
Сећање на хероја са Кошара: Јунак који се никада није вратио кући /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала