Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како су „невидљиве силе“ почистиле опозициону сцену Србије и на површину избациле - Саву

© Sputnik / Лола ЂорђевићСаво Манојловић
Саво Манојловић - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Извесно је да ће излазак покрета „Крени-промени“ предвођеног Савом Манојловићем на београдске изборе реконструисати опозициону сцену у Србији. Кључно питање је на које још немамо одговор је каква је улога Манојловића, да ли је аутентичан опозиционар, нечији „тројански коњ“ или пројекат Запада, сматра социолог Владимир Вулетић.
Покрет „Крени-промени“ учествоваће самостално на локалним изборима у Београду који ће бити одржани 2. јуна, саопштио је Саво Манојловић из те организације и потврдио је да ће он бити кандидат за градоначелника.
Покрет „Крени-промени“ излази на изборе први пут у време кад су бројни опозициони лидери „нестали“ са изборно-политичке сцене, што због оставки, попут Вука Јеремића и Бошка Обрадовића, што због бојкота избора ког су најавили Драган Ђилас и Милош Јовановић, или због преласка на страну власти попут Милице Ђурђевић Стаменковски.
Изостанак бивших лидера опозиције и није неко изненађење будући да су до сада катастрофално губили а повремено пролазили испод сваког очекивања на изборима којих је било често, и зато је и природно да се повуку, каже за Спутњик социолог др Владимир Вулетић, професор Филозофског факултета у Београду.

Манојловићева реконструкција опозиционе сцене

Манојловић се појавио на сцени у време протеста против „Рио тинта“ и стекао популарност зато што је имао неку врсту успеха, стрпљиво је чекао да се „рашчисти“ опозициона сцена и онда је најавио излазак на изборе, додаје Вулетић.
Вулетићу Саво Манојловић личи на лик Бецића из серије „Више од игре“ ког су из фудбалског клуба „Грађански“ позвали да дође из иностранства да би преокренуо ствари, али у Манојловићевом случају и није баш реално да ће до преокрета доћи.

„Мислим да је овде више реч да ће он направити, пре свега у опозицији другачију реконструкцију. Јер, требало би имати у виду да Ђилас није напустио политику и он сматра да је то што бојкотује изборе нека врста његовог политичког чина и да ће тиме у будућности добити нешто више. Али мислим да му овај улазак Саве Манојловића у великој мери квари планове. Мислим да ће због овог Манојловићевог уласка највише изгубити Ђилас и ови који су се одлучили за бојкот, док на саме резултате у односу између владајућих и невладајућих странака неће драматично утицати.“

Вероватно ће Манојловић пробудити део бирачког тела које је као до сада било успавано, али је такође сигурно да неће добити све Ђиласове гласове, поготово не његових ватрених присталица, додаје Вулетић.

„Тројански коњ“ или пројекат Запада

Међутим, чини се да ће та опозициона математика у великој мери зависти од тога како ће излазак Манојловића на изборе бити интерпретиран, пре свега у опозиционим медијима, сматра Вулетић.
По њему, Манојловић је и раније кад је постизао успехе у вези са „Рио тинтом“ био релативно познат као упоран активиста и у одређеним круговима као неко ко има академску каријеру у Институту за упоредно право, а то су особине које стварају политичке лидере.

„Јер, не можете ви као појединац колико год да сте углађени, лепи, дивни и красни да се појавите на политичкој сцени и да уберете некакав успех ако иза себе немате неку врсту подршке. Е сад оно што је интригантно код Манојловића је што то њему с једне стране даје и предност али има и мана. Јер, нико заправо не може да каже ко то заправо иза њега стоји. Постоје идеје да је он Вучићев 'тројански коњ' до тога да је ипак нека врста западног пројекта. И то је сад интригантно и ја до сада нисам чуо никога да без икакве сумње може да каже да је ово или оно.“

Нема успеха без јаке инфраструктуре

Извесно је само да одређене утицајне групе које су невидљиве стоје иза њега на најразличитије начине, додаје Вулетић.
А то што је виђен као ново лице опозиције сигурно даје Манојловићу неке предности, посебно зато што је као ново лице већ постигао неку врсту успеха јер су протести које је организовао утицали на то да власт измени законе везане за „Рио тинто“, сматра Вулетић.

„То је нешто што је њему дало крила и он се није полакомио да то одмах материјализује, поготово зато што је био свестан да би био неко ко би се потрошио и излизао у борби са лидерима о којима је било речи, Ђиласом и свим осталим. У том смислу он јесте ново лице али оно што је најважније и што му даје некакав важнији значај је то што је показао да иза себе има неку врсту политичког успеха. Али остаје да се види шта ће урадити на изборима, а ја нисам неко ко сматра да се појединци могу појавити на политичкој сцени шта год и какви год били, а да иза тога не постоји озбиљна инфраструктура“, закључио је Вулетић.

Погледајте и:
Кристофер Хил и Емануел Жофре. - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
СРБИЈА
Хил и Жофре на састанку посланичких група – увреда бирача и Скупштине Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала