- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска позива Запад: Приближите ПРО системе Калињинградској области

CC BY 2.0 / U.S. Army/Capt. Adan Cazarez / Missile TrainingАмерички систем ТХААД
Амерички систем ТХААД - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Пољска предлаже западним земљама да систем противракетне одбране преместе ближе руској Калињинградској области, изјавио је министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски.
„Овде постоји одређена логика за европску сарадњу. Калињинградска ексклава, са којом граниче Литванија и Пољска, је непотопива ракетна крстарица Русије“, рекао је Сикорски.
Како је додао, „распоређивање радара или антиракета на територији Пољске било би веома корисно из угла западних суседа“ Варшаве.

„Дакле, ако бисмо ми дали територију, радаре, друге елементе, а они оно што најбоље раде, на крају би то имало економску и војну корист. На крају бисмо ми били безбедни“, закључио је Сикорски.

Претходно је пољски лидер Анджеј Дуда у интервјуу издању „Факт“ изјавио да су пољске власти спремне да на својој територији распореде америчко нуклеарно оружје. Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је тим поводом да ће потенцијални објекти са америчким нуклеарним оружјем у Пољској моментално бити укључени на списак легитимних мета за уништење у случају директног војног сукоба Русије и НАТО.
У последње време на Западу све чешће говоре о директном оружаном сукобу НАТО и Русије. Из Кремља су више пута поручивали да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала