- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Грчка уводи шестодневну радну недељу

CC0 / Unsplash/Marten Bjork / Посао
Посао - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
Пратите нас
У Грчкој се од јула уводи шестодневна радна недеља, а ова обавеза ће се односити на државне службе, комунална предузећа, банке, привредна друштва, организације и пољопривредна газдинства која су до сада практиковала петодневни недељни систем рада.
Према закону, тај додатни радни дан не сме да траје дуже од осам сати, па се у том смислу не допушта прековремени рад. Такође, ови радници ће за шести радни дан бити додатно плаћени са 40% дневнице и 115% ако раде на празник, док ће током седмице имати право на слободан дан, пише грчи портал инЊузпејпер.
У случају да компаније или пољопривредна газдинства имају петодневне ноћне смене, тада шестог дана не смеју да раде у ноћној смени.
Ову одредбу, која ступа на снагу 1. јула, не морају да следе послодавци компанија која по својој природи нису континуирана, односно које до сада нису радиле пет дана недељно.
„Мера обухвата релативно мали број радника и, свакако, није генерализација мере на све запослене“, рекао је заменик министра рада и социјалног осигурања Панос Каклоглу у разговору за ЕРТ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала