- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кенијац победник 37. Београдског маратона

© Tanjug / Владимир ШпорчићГилберт Чумба
Гилберт Чумба - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
Пратите нас
Кенијац Гилберт Чумба победник је 37. Београдског маратона. До циља је стигао за 2:11:48 секунди. Скоро 40 километара Чумба је имао бољи пролаз од рекорда стазе који од 2006. године држи Џафет Косгеји (2:10;54), али му је у последњих 2,5 километара знатно пао темпо и на крају је скоро минут каснио за најбољим остварењем икада у Београду.
Друго место освојио је Чумбин сународник Гилберт Черијот Муге са 2:12;20, док је трећи био још један Кенијац Емануел Кипкогеји, који се на постоље попео са временом 2:20:41.
Колико је заправо исцрпљујућ маратон, најбоље потврђује сцена по његовом завршетку, када је Кенијац Гилберт Чумба од умора легао на асфалт, после чега је стављен на носила и брзо му је указана медицинска помоћ.
Јасно је да победник није био једини ком је била неопходна помоћ због исрпљујуће трке.
У недељу у осам часова на улицама српске престонице стартовао је 37. по реду Београдски маратон. Ове године, најмасовнији спортски догађаја окупиће рекордних 13.000 учесника. Старт је традиционално заказан код цркве Светог Марка, док је циљ као и увек на Теразијама.
Такмичари трче дистанце од 10, 21 и 42 километара, ту је и трка задовољства и очекује се да ће у Београдском маратону учествовати око 2.500 странаца који стижу чак из 72 земље.
Старт главне трке, дуге 42 киломеатара почео је у 8 часова на раскрсници Булевар краља Александра и Ресавске.
Почетак полумаратона који је дуг 21,1 километара заказан је за девет сати и 30 минута.
Београдски маратон ће као и увек утицати на бројне промене траса градског превоза.
Возила трамвајске линије 2, у недељу 28. априла од 7 до 14 часова, из правца Пристаништа се упућују на Господарску механу (спољни круг) и на Омладински стадион (унутрашњи круг).
Линија ће у том периоду радити на потезу Омладински стадион – Дорћол – Пристаниште – Господарска механа.
Од 14 часова линија ради у редовном.Линија 6 од суботе, 27.априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 14 часова, не саобраћа (возила се укључују из депоа на Дорћолу).
Од 14 часова ради у редовном режиму. Линија 7, такође, од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, ради на потезу Устаничка – Трг Славија – Блок 45. Од 7 до 14 часова, возила у оба смера саобраћају преко Дорћола. Од 14 часова до краја рада (након успостављања саобраћаја кроз Ресавску улицу), линија ради на редовној траси, уз могуће повремене застоје до 12.30 часова на траси коју пресеца маратон (на Новом Београду).
Линије 9, 10 и 14 у недељу од 7 до 14 часова ће саобраћати на траси Бањица – Аутокоманда, док ће из супротног смера линија 9 саобраћати из правца Новог Београда на релацији Блок 45 – Господарска Механа, возила линије 10 из правца Дорћола се упућују на Омладински стадион и возила линије 14 из смера Устаничке улице такође саобраћају ка Омладинском стадиону.
Тролејбуске линије 41 и 28 викендом уопште неће саобраћати, док линије 19 и 22 неће ићи у недељу до 14 часова. Аутобуска линија 26, од 8 до 20 часова суботом, ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Цара Душана, Француском, кроз терминус „Трг републике”, Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште „Трг републике”, које у редовном режиму користи линија 43. У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском улицом, Браће Југовића, Француском и даље редовном трасом. Од суботе од 20 часова до недеље, до 7 часова, линија ће саобраћати улицама Цара Душана, Џорџа Вашингтона, 27. марта, Старине Новака, Београдском, Булеваром краља Александра и даље редовно. Од 7 до 14 часова, линија ће саобраћати улицама Цара Душана, Џорџа Вашингтона, 27. марта, Краљице Марије, Рузвелтовом, Булеваром краља Александра и даље редовно. Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Цара Душана, Француском, кроз терминус „Трг републике”, Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом.
Линија 31 од суботе од 8 до 20 часова ће саобраћати на траси: Трг републике – Булевар деспота Стефана, (Браће Југовића, Француска у смеру ка терминусу „Трг републике”) – Браће Југовића – Дечанска – Трг Николе Пашића – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Немањина – Трг Славија и даље редовном трасом. Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија саобраћа на потезу Трг Славија – Коњарник. Од 7 до 14 часова, линија саобраћа до терминуса „Бирчанинова” трасом: Булевар ослобођења – Тиршова – Катићева – Бирчанинова. Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати на траси: Трг републике – Булевар деспота Стефана (Браће Југовића, Француска у смеру ка терминусу „Трг републике”) – Браће Југовића – Дечанска – Трг Николе Пашића – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Немањина – Трг Славија и даље редовном трасом. Од 18 часова линија ради у редовном режиму.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
СПОРТ
Савршени Јокић недовољан да се „почисте“ Лејкерси – Јовић узалуд одличан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала