Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Остајемо на европском путу да их нервирамо

© Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић открио је после повратка из Њујорка нове западне подвале о Сребреници и Савету Европе и нагласио да ће се Србија борити као Давид против Голијата и да ће остати усправна упркос свим притисцима и неправдама. Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да Србија поштује БРИКС, али да остаје на европском путу.
"16. маја очекујемо гласање у Комитету министара Савета Европе по питању чланства тзв. Косова у тој организацији, шансе да постане члан СЕ су и даље веома велике, ми дајемо све од себе да то спречимо", рекао је Вучић.
"Дајемо све од себе да то спречимо јер тиме поштујемо европска правила, услове и све оно што смо са Европљанима и Американцима договорили, за разлику од њих", истиче Вучић.
Он је подсетио на обавезу формирања ЗСО.
"Онда после посете Атини госпођа Дора Бакојани не спомиње спречавање даље експропријације, отимање приватне имовине Срба и ЗСО", каже председник.

"Више нико не помиње Заједницу српских општина, Занимљиво је да Европска иницијатива за стабилност, којој у медијском смислу помаже Михаел Мартенс, служи да направи завесу око истине о томе шта се заиста дешава и зашто Приштина не може да формира Заједницу српских општина, он каже 'зато што српске општине не постоје'. Оне постоје и данас. То говоре људи који су прихватили изборни резултат и то је био врхунац демократије. Јер кад имате три одсто излазност то је врхунац демократије," рекао је он.

"Ми десет месеци немамо право трговине српском робом из централне Србије са КиМ. Десет месеци сви ћуте на кршење свих принципа протока људи и капитала", казао је Вучић и истакао да никог не интересује ни ЦЕФТА, ни Берлински процес.
"Никога то не интересује. Укидање динара од 26. и 27. децембра прошле године. Дакле, дошли смо маја месеца. Требало је 1. маја да буде наставак дијалога, да се дође до неког решења да би људи могли да приме и плату и пензију, да би људи могли да живе", поручио је Вучић.
"За то време Србији намећу нове обавезе по питању чланства у ЕУ", реко је Вучић.
"Европски парламент је изгласао могућност да носиоци пасоша добију визну либерализацију, али гле чуда, та одлука није ефективна, те ћемо да чекамо наредних 6, 7 месеци да се формира нови Европски парламент, да би добили визну либерализацију како су добили Албанци на Косову и Метохији," навео је.
Подсећа на изјаву Вјосе Османи да је главни мотив за улазак Приштине у СЕ да грађани Косова и Метохије могу да туже Србију.
"Онда су нам објаснили да је за Србе боље да буду део Савета Европе. Веће силе и већи играчи стоје иза свега тога. Чланство у Савету Европе има смисла само са подизањем оптужница против Срба. Зато се боримо да до тога не дође. Да ли ћемо успети - тешко. Али, та борба није лака ни за њих. За то је потребна 31. чланица. Они ће, верујемо, имати већину између 29 и 33. Велике силе се боре против нас, наставићемо да се боримо", нагласио је Вучић и истакао да је и данас имао много важних разговора о томе.

Резолуција о Сребреници може бити усвојена само прегласавањем

"У ГС УН први пут у њеној историји се одлучује без сагласности конститутивног народа, седам месеци не знамо да се резолуција спрема, и питам зашто Американци дозвољавају брутално кршење Дејтонског споразума", рекао је Вучић и нагласио да резолуција може бити усвојена само прегласавањем у Генералној скупштини.
"У УН сам разговарао са представницима 111 земаља, наставићу то да радим сваки дан, јер знам шта је намера оних који су подносиоци резолуције, она неће бити ни близу једногласно донета, већ прегласавањем", рекао је Вучић.
"За Резолуцију о геноциду у Руанди није била довољна сагласност народа у Руанди већ је била потребна сагласност тог континента. Тада се Афричка унија појавла са једногласном одлуком. Провели су унутар земље консултације, широке регионалне консултације. А да чујете какав је овде пример. Ми први пут сазнајемо 26. марта и то од наших немачких партнера да они то спремају већ осам месеци. Ми смо први сусед, неко чији припадници су 32 одсто БиХ. Моје питање за наше америчке партнере је: Зашто дозвољавате овакво кршење Дејтонског споразума?", пита Вучић.
Вучић је навео да је српски тим добио нацрт резолуције о Сребреници.
"Поред чињенице да нису прихваћене идеје српске стране, добили смо и нацрт резолуције о Сребреници", каже Вучић.
"Схватили смо од највиших представника сарајевског режима да све ово има само један циљ, а то је тужба за накнаду штете, плаћање ратне одштете и нову ревизију против већ постојеће пресуде Међународног кривичног суда у Хагу", рекао је Вучић.

Поштујемо БРИКС, али остајемо на европском путу

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да Србија поштује БРИКС, али да остаје на европском путу.
"Остајемо да их нервирамо што је наш избор европски пут, иако не знамо кад би уопште Србија могла постати чланица ЕУ", рекао је Вучић.

Формирање владе за два дана

Вучић је рекао да се нада да ће влада бити формирана за два дана и најавио да ће у њој око 33 до 35 одсто људи бити потпуно нови, али да ће бити и много оних који су познати од раније, као и оних који су добро обављали посао у претходном периоду.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала