- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Полиција употребила сузавац против демонстраната у Тбилисију /видео/

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Тбилисију против закона о страним агентима
Протести у Тбилисију против закона о страним агентима - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
Полиција у Тбилисију употребила је сузавац и водене топове против демонстраната који су покушали да разбију капије службеног улаза у грузијски парламент и гађали зграду флашама.
У Тбилисију се вечерас испред парламента земље одржава још један митинг против усвајања закона о страним агентима.
Демонстранти су неколико сати стајали испред службеног улаза и дрмали гвоздена врата парламента. Око 22 часа по локалном времену (20 по средњоевропском), полиција је предузела мере, користећи сузавац.
Министарство унутрашњих послова земље је у специјалном саопштењу објављеном на сајту истакло да су снаге безбедности употребиле сузавац и водени топ након што су демонстранти постали агресивни и покушали да оштете капију парламента. Министарство је позвало демонстранте да не крше закон.
Као и претходних дана, на скуп је дошло много људи са заставама Грузије и Европске уније, а понегде се виде и америчке заставе. Многи људи носе заштитну опрему, укључујући маске и наочаре против сузавца, као и шлемове.
Трг испред парламента је препун народа. У једној од попречних уличица кроз коју се може доћи до улаза у грузијски парламент концентрисане су полицијске снаге, које не пропуштају туда грађане. Полиција се такође позиционирала и код споменика Георгију Победоносцу, 500 метара од парламента, где се налазе и водени топови.
У међувремену је парламент Грузије у другом читању већином гласова на пленарној седници усвојио предлог закона о страним агентима.
„83 је за, 23 је против. Нацрт је усвојен у другом читању“, саопштио је председавајући парламента Шалва Папуашвили.
Према скупштинској процедури, предлог закона се прво разматра на одборима, а затим на пленарној седници. Затим највиши републички законодавни орган мора да га разматра на одбору и на пленарној седници у трећем читању.
Раније у среду, грузијски премијер Иракли Кобахидзе изјавио је да ће парламент гласати о предлогу закона о страним агентима за две недеље. Председница земље Саломе Зурабишвили је већ саопштила да ће ставити вето на закон ако га парламент усвоји.
Протести у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
РУСИЈА
Тбилиси: Демонстранти постављају барикаде, председник Грузије апелује на обуставу разбијања протеста
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала