- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Лопта као камен темељац и порука Вучића: „Финале Лиге Европе на Националном стадиону“

© Sputnik / Лола ЂорђевићЏајић и Вучић
Џајић и Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
Свечано за 1. мај у Сурчину, у рејону Експа, председник Србије Александар Вучић и први човек ФСС Драган Џајић, положили су лопту уместо камена темељца за почетак изградње Националног стадиона. Председник је открио да ће финале Лиге Европе 2028. године бити играно на Националном стадиону, чији ће капацитет бити 52.000 места.
„Поштовани председниче Додик, поштовани председниче Џајићу, уважени министри, ваша екселенцијо, драги пријатељи, уважени селекторе Стојковићу, много сам срећан што смо данас сви овде у Сурчину, уважени председниче Шуша. Хвала вама драги новинари, сањали смо велике снове, за многе мислисли да се неће остварити. А без великих снова нема много успеха. Али знамо да нас уз много мука чека један од најлепших стадиона у Европи. Поносан сам на Србију што то може да направи. Када људи питају, зашто стадион? Онда је наше да кажемо, не само због ових дивних младих момака, пласиравши се и на Светско и на Европско првенство, да не буде забуне, ви из ФСС када се хвалите тиме, ми нисмо задовољни, пласман није нешто што је задовољило нацију. Очекујемо победе и над Енглезима, Данцима и Словенцима. Скромно, је л да? Што се тиче нашег посла, ми ћемо свој посао да обавимо. Не бисмо га обавили да немамо за кога да га обавимо. Јер, када градите ове велелепне објекте, градите их за људе ове наше земље, за децу. За оне који ће да гледају и да уживају. Биће три тематска парка, да родитељи и баке и деке могу да дођу на цео дан. Имаћете центар за водене спортове. Онакав какав нисмо ни сањали да ћемо да имамо. Имаћемо голф терене, много тога, што нам је као граду и земљи Србији недостајало. Све што радимо доприноси расту наше земеље и директно утиче на животни стандард наших људи. Да достигнемо просечну плату од 1.400 евра просечну плату. То је наш циљ, то је наш сан. Да бисте то постигли морате да радите и да градите“, истакао је Вучић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Александар Вучић
Осврнуо се председник на излагање Душана Влаховића, који се огласио снимљеном поруком, која је емитована на видео-биму.
„Малопре, мислим да је Душан Влаховић један од најбољих нападача у Европи, да се фудбал брзо мења. Људи да будемо сасвим фер, колико су то добре утакмице од осмине финала Лиге шампиона, то нема везе са оним што смо гледали пре 20-30 година. Отишло се унапред и са условима, услови за навијаче који траже већи комфор, сигурност и безбедност за своју децу, траже да поједу и да попију. И зато сам срећан што градимо овакву фудбалску лепотицу. Синиша и ја имамо дневно да у сваком тренутку пратимо да ли они овде раде или забушавају. Да ли раде добро, касне ли. У сваком тренутку, сваког дана. Рокови су ту, морају да буду вредни да би радови били готови на време. Поносан сам што са нашим кинеским пријатељима овде ради велики број наших компанија“.
Ветар који упорно дува ових дана и помера све пред собом није спречио екипу предвођену председником Србије и селектором Драганом Стојковићем Пиксијем са најближим сарадницима, да за празник рада - 1. мај, изађу на терен, обиђу радове у Сурчину, где би до 2026. године требало да никне велелепни комплекс Експо.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПикси
Пикси - Sputnik Србија
1/4
Пикси
© Sputnik / Лола ЂорђевићЋурковић
Ћурковић - Sputnik Србија
2/4
Ћурковић
© Sputnik / Лола ЂорђевићНационални стадион
Национални стадион - Sputnik Србија
3/4
Национални стадион
© Sputnik / Лола ЂорђевићКамиони Национални стадион
Камиони Национални стадион - Sputnik Србија
4/4
Камиони Национални стадион
1/4
Пикси
2/4
Ћурковић
3/4
Национални стадион
4/4
Камиони Национални стадион
Вучић је приликом обиласка радова причао о самом Националном стадиону, како ће изгледати, колики је капацитет, колико шипова мора да буде пободено.
Открио је председник Србије и да би финале Лиге Европе 2028. године требало да буде одржано у Београду.
„Стадион је на 32 хектара земљишта, потребно је 2.460 шипова да се пободе. Чак 25 метара дубуко иду ти шипови у земљу, како би се осигурала чврстина, стабилност, статика стадиона, да би могао све да издржи. Примаће 52.000 гледалаца. Оно што смо договорили, чека се одлука, али мислим да смо договорили већ са Чеферином и Лаковићем и хвала им. Хвала и УЕФА на много чему, али договорили смо да већ 2028. године Финале Лиге Европе буде у Београду на Националном стадиону. Једино што ћемо народу да дамо име. Ја сам хтео Србија, али некако кад кажеш идем на Србију... Али, даћемо прилику људима да гласају, да одреде. Народ је најпаметнији... Само 20.000 тона челика је стадион, читав Експо је 26.000. Све мора да буде готово до 1. децембра 2026. године. Стадион ће да буде међу три најлепша у целој Европи. Реалов је леп, наш много лепши од Вемблија, биће лепши и од Алијанц Арене. Сан Сиро је леп кад је преуређен, то је Интеров и Миланов стадион. Немате више који да поредите са нашим. Има нови стадион Еспањола, али је мали. Леп је и мали, има свега 30.000 места. Биће ово стадион да воде родитељи децу, да воде баке и деке унуке. Где нема кише, где нема хладноће, где имате грејање за свакога, да поједете и попијете шта хоћете. Као кад одете на НБА утакмицу, кад почне плеј-оф, то је забава, то морамо и ми да направимо", рекао је Вучић.
Открио је председник Србије колико је радника присутно 1. маја и изводи радове у Експу и око изградње Националног стадиона.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСтадион илустрација
Стадион илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Стадион илустрација
„Сада је овде 526 радника, само на Националном стадиону, 260 машина, Само на Националном стадиону. Раде људи сваки дан, раде људи на метроу сваки дан, знају да не смеју да казасне. Мораће да раде у три смене, да би стигли до 1. децембра 2026. године".
Вучић је истакао важност Експа и Националног стадиона.
„Ово је остварење наших снова, ово нам доноси бољи живот, раст плата, свега“, рекао је Александар Вучић и додао:
„Марк Фервик је радио пројекат стадиона, један од двојице или тројице најбољих пројектаната за стадионе. Пикси се запричао, хтедох да му кажем да боље игра на овим него на онима у Катару, оним контејнерима. Али нека, боље, наљутиће се“, нашалио се председник Србије Александар Вучић.
„Ми да бисмо играли боље, нама требају услови. Ваш је посао да нам направите то, а на нама је да играмо боље", рекао је Пикси на коментар Вучића да жели да Пиксијеви Орлови играју боље у Сручину на Националном стадиону, него на онима у Катару, које је пројектовао исти човек.
„Треба нам национални стадион, бићеш део Европе. Играће се финале, биће један функционалан објекат који ће моћи да прими све аспекте живота. Феноменална ствар. Од концерата, фудбала. Сан почиње да се остварује, много ми је драго да сам овде. Једва чекам да за две године, да то здање буде готово и да нас учини онако поносним. Ишли смо на Светско првенство, ишли смо на ЕП.
Вучић: Да узмемо Европско првенство. Имамо четири голмана, имамо четири голмана који су у првих 20 најбољих.На позицији центарфора који су међу 20 у Европи. Е сад друге позиције, мало је то теже, али то је на Пиксију да направи", рекао је Вучић.
Пикси се на то надовезао.
„Ми смо мали, али смо поносни и боримо се", рекао је Пикси и додао: "Победа лечи све. Морате да верујете, да се не предајете, морате да верујете".
Вучић: "Мени је важно да не изгубимо од Енглеске и Словеније", рекао је Вучић и додао: "Зна Миле (Додик) зашто.
Поред Вучића у аутобусу који је обилазио радове, после Драгана Стојковића Пиксија, сео је и први човек српског фудбала Драган Џајић.
„Велика ствар за српски фудбал. Метропола ће добити један од најлепших стадиона у Европи. Све је сада на страни оних који треба да оправдају оно што се улаже у овакав објекта. Без љубави према спорту председника Вучића према фудбалу, не би било још дуги низ година. Треба сви који воле фудбал и спорт да су захвални на томе. Понављам, не верујем да бисмо добили такав објекат, треба да смо срећни што имамо човека на највишој функцији који воли спорт", рекао је председник ФС Србије Драган Џајић.
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
СПОРТ
Митровић се вратио на терен, а Милинковић-Савић „поцрвенео“
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
СПОРТ
Почиње изградња српског Националног стадиона – једног од три најлепша у Европи!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала