- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Велики пророк и руски шпијун“: Какву је тајну оставио прави агент „007“

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Шпијун из Средњег века
Шпијун из Средњег века - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Енглеска краљица Елизабета I имала је саветника Џона Дија. Он је имао црно огледало којим је предвиђао њену будућност. Научници су недавно открили да су му у прорицању помагали Астеци.

Џон Ди

Захваљујући серији романа Јана Флеминга о шпијуну „007“, Џејмсу Бонду, људи су сазнали за тог неухватљивог шпијуна, али није увек било тако.
За Енглезе је у XVI веку шпијун „007“ била друга особа – Џон Ди. Он је био математичар, географ, филолог, филозоф, кога су запамтили као човека црне боје коже и алхемичара.
Имао је велики број књига, рукописа и разноврсне способности, био је врач, господар стихија (наводно је управо Ди послао олују на шпанску непобедиву армаду 1588. године), видовњак.
Неки извори наводе да су његове услуге користили енглески монарси. Марија Тјудор му је тражила да јој направи хороскоп, али, умало, да због тога изгуби живот.
Предвиђање да не може да има деце се није свидело Крвавој Мери па га је заточила у кули и чак су намеравали да га убију. Међутим, све је било истина и Марија је умрла не оставивши наследника, а престо је наследила Елизабета.
Веома је поштовала Дија и чак је и датум свог устоличења одредила након консултација са њим. Посебно важне поруке астролог је означавао шифром „007“: нуле су значиле „само за твоје очи“, а седам је био срећан број за алхемичаре.
CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Пирамиде у Теотиуакану
Пирамиде у Теотиуакану - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пирамиде у Теотиуакану

„Имали смо среће"

Пророк је имао све већи ауторитет. Постојала је нека врста магнета код њега, био је висок и мршав старац, носио је дугачак црни мантил и густу белу браду.
Руски амбасадор, који је био на енглеском двору, Григориј Микулин је писао да је приликом првог састанка Ди оставио чудан утисак – имао је проницљиве очи, меки покрети су били хипнотишући и имао је јак глас.
Руски цар је у потрази за мудрим људима увек позивао мага, па се на двору прочуло да је Москва врбовала саветника Елизабете.
Као и сваки алхемичар и Ди је имао велики број предмета. Кристалне кугле, кристале и стакло од драгоцених и ретких минерала. Имао је и црно огледало којим се повезивао са другим светом. Огледало је произведено од опсидијана који је настао од вулканске стене, што је тада била реткост. Већ у 21. веку су научници одлучили да открију како је егзотични артефакт завршио у рукама енглеског пророка.
Археолог Стјуарт Кембел је 2021. године са Универзитета у Манчестеру и његове колеге Елизабет Хили, Јарослав Кузмин и Мајкл Гласкок спровеле су геохемијску анализу огледала.
"Имамо среће што се опсидијан налази само у неким вулканима. Мало је тих извора, а углавном знамо њихов састав", објаснио је Стјуарт Кемпбел.
Материјал је по хемијским својствима био сличан опсидијану из мексичког града Пачука коју су произвели Астеци.
Научници су изучили и два огледала и полирану плочу од опсидијана која се чувала у музејским колекцијама. Детаљна анализа је потврдила да су и ови предмети из периода Астека.

Необичан поклон

Интересантније је то да у древној цивилизацији се ходници, купатила или женске торбе нису користили за оно за шта су предвиђени. Жене се нису шминкале пред огледалом, у умивале или чешљале. Индијанци су их користили на исти начин као и Џон Ди.
Научници у чланку пишу да је то широко распрострањена врста астецких ритуалних предмета. Користили су се у различите сврхе: у медицини и као талисман, за заштиту од злих духова и како би се проникло у душу људи.
У фолклору Астека постоји занимљива легенда. Бог Тескатлипока, чије име се преводи као „огледало које се пуши“, поклонио је Крцалкоатлу, змијоликом божанству античке средњоамеричке културе, чудан поклон - округли пакет. То је било црно огледало. Погледавши у њега се владар ужаснуо и одлучио да заувек напусти свој народ.
Шта је Крцалкоатлу видео? Можда је видео страшну будућност инвазија Шпанаца и пад империје? Овај мит је био основа да су у религији, кроз огледала направљена од опсидијана и других драгоцених материјала, астешки свештеници комуницирали са боговима и предвиђали.
Научници сматрају да је Џону Дију била позната симболика оспидијана и црног огледала. Претпоставља се да је до огледала дошао током својих путовања. После шпанских освајања, древни артефакти, а са њима и непознати обичаји и традиција су се нашли по целој Европи.
Леворукост - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници тврде да су открили „кривца“ за леворукост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала