Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Помен жртвама масовног убиства у Малом Орашју и Дубони. - Sputnik Србија

Годишњица убиства у Малом Орашју и Дубони: Цвеће положили и родитељи деце убијене у "Рибникару"

Пратите нас
Нешто мање од 40 сати након незапамћене трагедије у центру Београда у Основној школи "Владислав Рибникар", 60 километара даље, у селима код Младеновца и Смедерева, 4. маја пре годину дана, догодио се још један масакр у којем је страдало деветоро и рањено 12 углавном младих људи.
Две жртве Уроша Блажића биле су малолетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Блажић је пуцајући из атуоматске пушке прво у Дубони убио брата и сестру Милана (22) и Кристину (25) Панић и њиховог друга Далибора Тодоровића (25). Потом је у Малом Орашју усмртио Немању Стевановића (20), Лазара Миловановића (19), Марка Митровића (18), Александра Миловановића (17) и Николу Милића (14).
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
13:38 04.05.2024
Меморијални турнир у Малом Орашју, прикупљено више од 1,2 милиона динара
У присуству породица настрадалих у Дубони и Малом Орашју, делегација фудбалских клубова Црвена звезда и Партизан и стотина гледалаца почео је меморијални турнир у малом фудбалу "За наше анђеле".
Дан обележавања годишњице масакра 4. 05. 2024. почео је пригодном церемонијом, а турнир је окупио 12 екипа. Моззарт фондација је обезбедила донацију од 10.000 евра за помоћ у даљем опоравку повређених.
"Наша обавеза данас је да чувамо сећање на све настрадале и да не дозволимо да време донесе заборав. Овај турнир ће постати традиционалан јер је велики број младића настрадалих 04. мај волело и играло фудбал. Трагедија је да се на овим теренима масакр и догодио. Туга је велика, а огромне су и ране свих преживелих. Зато је неопходно да се заједно боримо да они имају квалитетан опоравак до потпуног излечења и у ту сврху смо данас турнир и организовали, да прикупимо новац за третмане повредјених“, рекао је Андјелко Аћимовић један од организатора турнира, наводи се у саопштењу.
11:41 04.05.2024
Родитељи убијене деце у ОШ "Владислав Рибникар“ у Дубони и Малом Орашју
Родитељи убијене деце у ОШ "Владислав Рибникар“ положили су цвеће у школском дворишту у Дубони где су убијени Милан и Кристина Панић и Далибор Тодоровић, а онда се упутили ка Малом Орашју где су положили цвеће и на споменик у Равном Гају, месту страдања шесторице младића.
11:26 04.05.2024
У Орашју почео програм посвећен жртвама масовног убиства у Малом Орашју
Једноминутним оглашавањем сирена, рециталом посвећеном убијенима и говорима о настрадалима из њиховог приватног живота почео је програм посвећен невиним жртвама масовног убиства у Малом Орашју и Дубони.
Очекује се и приказивање получасовног документарног филма "Небеска дружина".
Пре самог програма сећања, породице жртава, њихови пријатељи и остали грађани палили су свеће и полагали цвеће на месту на ком је страдало шест од укупно девет жртава овог злочина.
Међу њима су биле и породице настрадале деце у Основној школи Владислав Рибникар, које су само дан раније доживели сличну судбину.
На самом програму су дати помени и страдалој деци у Рибникару, али је истакнуто да не треба заборавити и рањене у овим страшним злочинима.
У 12 часова Планирано је да почне и ревијална утакмица омладинских селекција Црвене звезде и Партизана и почетак Меморијалног турнира на коме ће учествовати 12 екипа. Једна од екипа које ће учествовати на турниру биће баш из школе Владислав Рибникар.На самом фудбалском терену ФК Равни Гај исписане су поруке: Живите, Дан прође ал тај дан никад, Тамо где сте ви зло не постоји, овде где смо ми све је пуно вас.
10:51 04.05.2024
Вучевић: Србија никада неће прежалити убијене у Дубони и Малом Орашју
Председник Владе Милош Вучевић положио је цвеће заједно са председником Србије Александром Вучићем на места масовних убиства у Дубони и Малом Орашју и том приликом је поручио да Србија никада неће заборавити убијене у том масакру, који се догодио 4. маја прошле године.
"Данас, на Велику суботу, навршило се тачно годину дана од масакра у Малом Орашју и Дубони. У Дубони су убијени Милан, Кристина и Далибор. Затим су, из руку истог убице, у Малом Орашју хицима устрељени Немања, Лазар, Марко, Александар и Никола. Србија вас, децо, никад неће прежалити", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.
09:14 04.05.2024
Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас цвеће у спомен-парку у Малом Орашју - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2024
СРБИЈА
"Држава неће дозволити злочин без казне": Вучић положио цвеће у Малом Орашју и Дубони
09:13 04.05.2024
Комеморативни програм почиње у 11 часова
На годишњицу масовног убиства у селима младеновачке и смедеревске општине одржаће се комемоартивни програма на терену фудбалског клуба Равни Гај.
Прво ће бити приказан получасовни документарни филм под називом "Небеска дружина", одржаће се рецитал, а након тога меморијани турнир у фудбалу.
Турнир ће одиграти омладинске селекције Црвене звезде и Партизана.
Турнир ће бити и хуманитарног карактера, а прикупљени новац биће искоришћен за наставак опоравка повређених.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала