- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика тајна: Где се налази гробница Александра Македонског?

© Фото : Public domain / Ruthven"Александар Македонски и Букефал", фрагмент мозаика битке код Иса
Александар Македонски и Букефал, фрагмент мозаика битке код Иса  - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2024
Пратите нас
Много векова је локација на којој се налази гробница Александра Македонског и даље тајна. Полемике о месту гробнице су почеле да се воде одмах након његове смрти.
Империја Александра Македонског се простирала од Балкана према истоку до територије савременог Пакистана.
Након још једног исцрпљујућег похода у Индију војска се побунила и исцрпљени војници су се са вођом вратили у Вавилон, где је Александар одавно желео да пресели престоницу. Испоставило се да је древни град свештеника и астролога био његово последње уточиште.
Те ноћи је Александар Македонски пио, одједном је преврнуо чашу вина, узвикнуо и пао. Агонија је трајала неколико дана. Мучио се од болова и тражио мач да прекрати муке. Почеле су грознице, халуцинације, више није могао да говори, само је хаотично померао руке. После две недеље, 11. јуна 323. године пре нове ере је умро.
Неки су сматрали да је отрован, чак су сумњали у његовог учитеља Аристотела. Плутарх је писао да је разлог његове смрти токсин из реке Стикс. Познато је да је цар експериментисао са различитим лековима, па је, можда, узео већу дозу.
Занимљиво је да су људи који су балсамовали тело дошли шест дана након смрти Македонског и нису видели трагове распадања. Сматрали су да је то знак божанског порекла покојника.
Према мишљењу професора Катерине Хол са Медицинске школе на Универзитету Отаго на Новом Зеланду, Александар је имао инфекцију црева. Потреба тела за кисеоником је опала, није дисао, па самим тим и није дошло до рапсдања тела.

Капела, џамија и руски траг

Тело Александра је балсамовано по египатском обреду и положено у скупи саркофаг. Његово саратници су одлучили да га одведу у домовину. Међутим, император је заветовао да се сахрани у Египту.
Велика мртвачка кола су била спремна након две године и поворка је кренула у Македонију. Међутим, на територији Сирије су поворку напали људи Птолемеја, узели су тело и однели га у Египат. Прво је било у Мемфису, а затим у Александрији.
У наредном периоду су гробницу посећивали Јулије Цезар, император Октавиан Август, Калигула и Каракала. Октавијан је, према легенди, случајно поломио нос мумији Александра Македонског. Након IV века је мало ко могао са сигурношћу да каже где је сахрањен.
У Александрији је 400. године био један од отаца цркве Јован Златоусти који је рекао: „Његову гробницу не зна ни његов сопствени народ“. Каснији су арапски аутори тврдили да су видели Александрову крипту, али нису могли да кажу тачно на ком је месту. Током XIX века је настала потпуна збуњеност, неки научници су сматрали да гроб треба тражити у граду под рушевинама ранохришћанске цркве, други у џамији Ел-Наби Даниел.
Грк Амбруаза Скилициса је 1850. године је у подруму џамије, наводно, открио дрвена врата иза којих је било тело у стаклено гробу са златном дијадемом на глави.

Велика обмана

Током XX века су научници наставили потрагу за гробницом.
Током 1977. године у граду Вергина (који се раније звао Еги, главни град древне Македоније) археолози су открили богато украшени антички некропољ са три гроба.
Артефакти су припадали царској породици из времена оца Александра Филипа II, у њој су били отац, син и полибрат великог освајача. Међутим, недавне студије су показале да су закључци погрешни.
Са остацима Филипа II није било недоумица јер су их препознали по сраслом зглобу на колену, у другој крипти је почивао Александров полубрат, а трећа је била намењена његовом сину, такође Александру.
Грчки археолог Лиана Сувалци је на други начин размишљала и присетила се жеље Александра Македонског. Он је пре почетак својих победа дошао у египатску оазу Сива, где се налазио храм Амона Ра. Од локалног пророка је добио потврду да потиче од Бога. Сувалци је 1989. године добила дозволу да истражује и чак је изјавила да је гробница пронађена, али је убрзо затворен локалитет за истраживање.
Најзанимљивију верзију је 2003. године дао физичар и историчар Ендрју Чег који је навео да се у Британском музеју чува саркофаг фараона Нектанеба II и надгробни споменик Марка у Венецији као део ансамбла гробнице Македонског.
Према мишљењу физичара, Птоломеј је узео тело Александра, ставио га у овај гроб и послао у Александрију. У XVI веку, венецијански трговци су у Италију извели надгробни споменик заједно са остацима, како су сматрали, Светог Марка, док је празан саркофаг остао у Египту. Чег мисли да су мошти евангелиста, у ствари, остаци Александра Македонског.
Ловци на сензације често губе из вида неке једноставне чињенице. Већ 25 година археолози из разних земаља истражују територију баште Шалалат у центру Александрије где је некада било гробље за владаре и велможе. Проблем је био у томе да је део због земљотреса пао на дно Средоземног мора. Током 1997. године је истраживано дно.

„Око 400 архитектонских елемената је пронађено као што су велики блокови и плоче, стубови тежине од седам тона. Објекти имају велику тежину и нису могли да их донесу таласи. Дакле, они су мање-више на истом месту где су их поставили древни градитељи“, рекао је тада председник Хеленског института за истраживање старе и средњовековне Александрије Хари Цалас.

Радови су још увек у току, али се не искључује да међу рушевинама може бити и легендарна гробница Александра Македонског, али је за сада њена локација тајна.
Будистички монаси - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
РУСИЈА
„Прелазак на нови ниво“: Шта су предвидели руски будисти свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала