Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стејт департмент: Ескобар одлази на нову функцију

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Стејт департмент је демантовао да је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар разрешен дужности, наводећи да ће Ескобар у наредним недељама, у оквиру редовне ротације, добити нову функцију.
Портпарол Стејт департмента је, у одговору на питање Танјуга да ли може да потврди вест коју је објавио портал „Фронтлајнер“ да је Ескобар разрешен дужности, истакао да су наводи уредника портала Вудија Џимшитија лажни и да Ескобар није разрешен са функције.
"Све каријерне дипломате у иностранству ротирају се сваке једне до четири године, што је редовна пракса. Као дипломатски службеник, Ескобар је на својој садашњој функцији био три године, а требало би да пређе на свој следећи задатак у наредним недељама. До заказане транзиције, он остаје на дужности заменика помоћника секретара у канцеларији за европска и евроазијска питања, као и специјалног изасланика за питања западног Балкана", наведено је у одговору Стејт департмента.
Стејт депармент истиче да је Џимшити недавно дао низ изјава о Ескобару које су "проверљиво лажне".
"Упркос томе што Џимшити тврди супротно, супруга заменика помоћника секретара Ескобара никада није добила средства од Министарства спољних послова Србије. Такође, заменик помоћника америчког државног секретара нема било какве породичне везе са наводним партнером у тексашкој адвокатској фирми 'McGinnis Lochridge LLP'", истичу у Стејт депарменту.
Додају да је неодговорно објављивати такве неистине и неосноване гласине, као и да дезинформације представљају изузетну претњу за демократска друштва, трују друштвени дискурс, погоршавају поделе и представљају претњу по националну безбедност САД и њихових савезника и партнера.
"Сједињене Америчке Државе снажно подржавају дијалог уз подршку ЕУ као пут за постизање мирног и продуктивног односа између Косова и Србије. У потпуности смо усклађени са нашим европским партнерима и наставићемо да играмо активну улогу у подршци дијалогу", поручују из Стејт департмента.
Портал „Фронтлајнер“ у недељу је објавио да је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Габријел Ескобар разрешен дужности изасланика САД за Западни Балкан након истраживања тог медија у ком су, како се тврди, откривени потенцијални сукоби интереса и доведен у сумњу Ескобаров дипломатски интегритет.
Портал је такође навео да је контроверза око Ескобара почела извештајем тог магазина од 22. марта, у којем су "изнете тврдње о финансијским везама између Ескобарове породице и српских државних органа", што, како се у тексту оцењује, "доводи у сумњу неутралност америчког изасланика у осетљивом дијалогу Косова и Србије".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала