- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Претеран унос хране током празника представља стрес за цео организам

© Sputnik / Лола ЂорђевићРоштиљ
Роштиљ - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Током празника јавијају се проблеми са варењем због претераног уноса хране, а фармацеути из Апотеке Београд истичу да повећани унос хране и пића која су саставни део ускршње и славске трпезе представља стрес за цео организам.
Фармацеут Рада Јаковљевић каже за Танјуг да нагло уношење прекомерне количине алкохола и веће количине холестерола посебно оптерећују јетру и жучни систем, поготово ако већ постоје проблеми у њиховом раду.
Она наводи да само једно јаје садржи око 185 мг холестерола.
“Симптоми оптерећења система за варење као што су мучнина, горушица, осећај да стоји стомак могу се решити самолечењем уз помоћ фармацеута, док појава температуре и јаког бола испод десног ребарног лука захтева хитан преглед лекара”, истиче Јаковљевић.
Наводи да се у случају повећаног стварања киселине јавља горушица и да се препоручују лекови који смањују стварање хлороводоничне желудачне киселине, а то су антациди, блокатори, Х2 рецептори и инхибитори протонске пумпе, а ако је последица недостатак ензима могу да се укључе и препарати на бази ензима.
Истиче да је препорука умереност, а ако је већ дошло до фазе преједања препорука је шетња или чајеви на бази нане, камилице или кима.
"Може се узимати и кисела вода, лимунада или сок од поморанџе", наводи Јаковљевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала