https://sputnikportal.rs/20240507/preteran-unos-hrane-tokom-praznika-predstavlja-stres-za-ceo-organizam-1171848097.html
Претеран унос хране током празника представља стрес за цео организам
Претеран унос хране током празника представља стрес за цео организам
Sputnik Србија
Током празника јавијају се проблеми са варењем због претераног уноса хране, а фармацеути из Апотеке Београд истичу да повећани унос хране и пића која су... 07.05.2024, Sputnik Србија
2024-05-07T10:42+0200
2024-05-07T10:42+0200
2024-05-07T10:42+0200
друштво
друштво
србија – друштво
празници
храна
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/0d/1163698175_0:204:3075:1934_1920x0_80_0_0_b2ba3a1bb7927e8d9ebc9037b40074c9.jpg
Фармацеут Рада Јаковљевић каже за Танјуг да нагло уношење прекомерне количине алкохола и веће количине холестерола посебно оптерећују јетру и жучни систем, поготово ако већ постоје проблеми у њиховом раду.Она наводи да само једно јаје садржи око 185 мг холестерола.Наводи да се у случају повећаног стварања киселине јавља горушица и да се препоручују лекови који смањују стварање хлороводоничне желудачне киселине, а то су антациди, блокатори, Х2 рецептори и инхибитори протонске пумпе, а ако је последица недостатак ензима могу да се укључе и препарати на бази ензима.Истиче да је препорука умереност, а ако је већ дошло до фазе преједања препорука је шетња или чајеви на бази нане, камилице или кима."Може се узимати и кисела вода, лимунада или сок од поморанџе", наводи Јаковљевић.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/0d/1163698175_143:0:2874:2048_1920x0_80_0_0_b6f7fe2cc3050e13a2b3bfe4685f1417.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, србија – друштво, празници, храна
друштво, србија – друштво, празници, храна
Претеран унос хране током празника представља стрес за цео организам
Током празника јавијају се проблеми са варењем због претераног уноса хране, а фармацеути из Апотеке Београд истичу да повећани унос хране и пића која су саставни део ускршње и славске трпезе представља стрес за цео организам.
Фармацеут Рада Јаковљевић каже за Танјуг да нагло уношење прекомерне количине алкохола и веће количине холестерола посебно оптерећују јетру и жучни систем, поготово ако већ постоје проблеми у њиховом раду.
Она наводи да само једно јаје садржи око 185 мг холестерола.
“Симптоми оптерећења система за варење као што су мучнина, горушица, осећај да стоји стомак могу се решити самолечењем уз помоћ фармацеута, док појава температуре и јаког бола испод десног ребарног лука захтева хитан преглед лекара”, истиче Јаковљевић.
Наводи да се у случају повећаног стварања киселине јавља горушица и да се препоручују лекови који смањују стварање хлороводоничне желудачне киселине, а то су антациди, блокатори, Х2 рецептори и инхибитори протонске пумпе, а ако је последица недостатак ензима могу да се укључе и препарати на бази ензима.
Истиче да је препорука умереност, а ако је већ дошло до фазе преједања препорука је шетња или чајеви на бази нане, камилице или кима.
"Може се узимати и кисела вода, лимунада или сок од поморанџе", наводи Јаковљевић.