- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је Путин поручио свету

© Sputnik / Alexander Kazakov/POOL / Уђи у базу фотографијаИзбранный президент РФ Владимир Путин на церемонии инаугурации в Кремле
Избранный президент РФ Владимир Путин на церемонии инаугурации в Кремле - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
У инаугуралном говору руски председник Владимир Путин подвукао је неопходност развоја, као и да ће у пројектовању развоја Русија сарађивати са свима, па и са западним земљама које желе да Русију посматрају и третирају као равноправног партнера. Највише пажње Путин је посветио потреби да Русија остане стабилна.
Овако др Душан Пророковић коментарише говор Владимира Путина који је данас, подсећамо, у Кремљу положио заклетву започевши пети мандат на месту председника Русије.

Путин остао веран визији развоја Русије

Иако је, како каже, говор био протоколарне природе, примерен тренутку, Путин није пропустио да помене све оно што је говорио током изборне кампање, као ни оно што је у неколико наврата говорио током годишњих обраћања – новим хоризонтима Русије (визији будућности), а у неколико наврата поменуо је мултикултуралност и мултиконфесионалност своје земље. Такође је нагласио да му је циљ очување традиционалних вредности Русије.
Русија и јесте мултикултурна, мултиконфесионална и мултиетничка земља. Занемаривати ту чињеницу значи отварати простор ка дестабилизацији, додаје Пророковић.
„Можда делује парадоксално, можда није парадоксално, али највећа подршка Путину на претходним изборима долазила је из тих средина, где живе одређени народи и националне мањине, као и припадници неких других религија. То је оно што је већ говорио у кампањи, а сада је додатно поновио и подвукао“, истиче Пророковић.

Односи са Западом све само не нормални

Инаугурација руског председника одржава се у условима затегнутих односа Русије са западним државама, чак најавама да би војници НАТО могли да се укључе у сукоб у Украјини. Немачки амбасадор у Москви позван је у Берлин на консултације, док је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио да је амерички амбасадор у Русији Лин Трејси привремено напустила земљу.
На питање ради ли се о дипломатском трику, како би западне дипломате избегле да присуствују инаугурацији у Кремљу, Пророковић подсећа да је још пре неколико дана саопштено да западне дипломате неће присуствовати инаугурацији.
Околности у односима Русије и Запада могу се називати свакаквим именима, али никако се не могу подвести под нормалне, сматра Пророковић. Они су заправо све гори и гори – очекује се појава авиона Ф16, као и распоређивање неких нових западних борбених система у Украјини.
„Све то не доприноси нормализацији односа између Русије и НАТО-а, Русије и ЕУ. Мислим да то иде током ка радикалном и драматичном погоршавању без обзира на изборе, инаугурацију и све друго. Можда се то може променити након избора у Америци или у неким европским државама. Можда и не може, то је врло тешко предвиђати. Овако како сада ствари стоје, ти односи постају све гори и гори“, каже наш саговорник.
Путин је, подсећамо, поручио да ће народ Русије сам одлучивати о будућности земље и захвалио је на поверењу које му је указано; захвалио се грађанима у свим регионима, као и онима на историјским територијама који су одбранили своје право да буду део Русије и свима који се боре за Русију, за поверење које су му указали и подршку.
„Обраћам се сваком грађанину Русије. Само што сам изговорио заклетву, а ту је суштина председничке функције - служити народу и штитити Русију, то је част, обавеза и свети дуг“, рекао је он и поручио грађанима да ће о судбини земље одлучивати сами.
Како је рекао, резултати његовог рада у оквиру новог председничког мандата зависиће од јединства читавог друштва и додао да ће чинити све што је у његовој моц́и да оправда поверење Руса. Русија је, према његовим речима, спремна да јача добре односе са већином света, а говор је завршио речима да је уверен у победу Русије.
„Ми смо јединствен и велики народ. И заједно ћемо савладати све препреке, остварити све што смо замислили. Заједно ћемо победити“, поручио је Путин.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
РУСИЈА
Путин: Судбину Русије ћемо одређивати ми и само ми, заједно ћемо победити /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала