- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидери Евроазијског економског савеза на десетогодишњици организације у Москви

© POOL / Уђи у базу фотографијаЗаставе земаља-учесница Евроазијског економског савеза
Заставе земаља-учесница Евроазијског економског савеза - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Лидери Русије, Белорусије, Јерменије, Кахастана и Киргизије обележиће у среду у Москви 10. годишњицу потписивања Уговора о Евроазијском економском савезу. Састанку у проширеном формату присуствоваће и председници Кубе и Узбекистана.
Међу гостима неће бити само чланице ЕАЕС, већ и партнери у Заједници Независних Држава. За вечерас је предвиђена традиционална пријатељска вечера за шефове делегација ЗНД. На догађај је позван и председник Кубе, који је у Русију стигао 7. маја.
Евроазијски економски савез је међународно удружење за економске интеграције, које је формирано на бази Царинске уније и Јединственог економског простора. Чланице овог савеза су Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргизија.
Уговор о Евроазијском економском савезу потписали су 29. маја 2014. године у Астани председници Русије, Белорусије и Казахстана. Ступио на снагу 1. јануара 2015. године.
Статус држава-чланица ЕАЕС имају Јерменија (од 2. јануара 2015. године), Белорусија, Казахстан, Киргистан (од 12. августа 2015. године) и Русија. Молдавија је 14. маја 2018. године добила статус државе-посматрача. У децембру 2020. године статус посматрача додељен је Узбекистану и Куби.
Основни циљеви Савеза су:
стварање услова за стабилан развој економија држава-чланица у интересима повећања побољшања животног стандарда њиховог становништва;
формирање јединственог тржишта роба, услуга, капитала и радних ресурса унутар Савеза;
свеобухватна модернизација, сарадња и повећање конкурентности националних економија.
Територија земаља ЕАЕС заузима више од 20 милиона квадратних километара (14 одсто светске површине). Број становника земаља ЕАЕС је према стању од почетка 2023. године износио 185,4 милиона људи. На крају 2023. БДП земаља Савеза износио је 2,4 трилиона долара, обим индустријске производње 1,4 трилиона долара, а обим пољопривредне производње 135,6 милијарди долара.
Председник Русије Владимир Путин најавио је у марту јубиларно заседање Евроазијског економског савеза, поводом 10. годишњице његовог формирања.
Лидери Евроазијског економског савеза на седници у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
РУСИЈА
Лидери ЕАЕС одобрили декларацију о развоју Савеза до 2045. године
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала