- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Непожељни десерт: „Руски“ колач избачен са менија Сија и Макрона због – геополитике

© AP Photo / Christophe EnaКинески председник Си Ђинпинг и лидер Француске Емануел Макрон
Кинески председник Си Ђинпинг и лидер Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Традиционални француски десерт Le Russe („руски“) уклоњен је са менија пословног ручка који је одржан током састанка француског председника Емануела Макрона са лидером Кине Си Ђинпингом у Горњим Пиринејима, пише француски лист „Фигаро“.

Како се наводи, током посете Француској, Си Ђинпинг и Макрон су заједно са супругама ручали на превоју Кол ду Турмал. Првобитно је био план да се у мени укључи специјалитет са Пиринеја – традиционални колач са кремом од бадема, познат као „руски“. Име му потиче од рецепта који је, према легенди, стигао са Крима. Сам изглед колача, који је посут шећером у праху, подсећа на снегом прекривене равнице Русије, пише „Фигаро“.

Међутим, истиче се, због актуелне политичке ситуације у свету и како би се избегао дипломатски инцидент, донета је одлука да се уместо поменутог десерта ипак послужи пита од боровница. На менију се нашла и традиционална пиринејска супа и јагњећа плећа са свињском шунком.
Раније је кинески лидер Си Ђинпинг рекао да је незадовољан због западних критика Пекинга због блиских односа са Москвом током сукоба у Украјини. Након Француске, кинески председник борави у посети Србији, након чега ће отпутовати у Мађарску.
Председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СРБИЈА
Вучић: Кина нас подржава у свему - пружићемо отпор какав неки не могу ни да замисле /видео, фото/
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала