Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија

Вучић: Кина нас подржава у свему - пружићемо отпор какав неки не могу ни да замисле /видео, фото/

Пратите нас
Кинески председник је ми је рекао - имаћете чврсту подршку НР Кине по свим питањима која се покрећу у УН, то је за нас изузетно важно и бескрајно му хвала на томе", рекао је председник Србије Александар Вучић на заједничкој конференцији за медије са Си Ђинпингом..
Рекао сам Сију да ће се Србија снажно одупирати притисцима - пружићемо отпор какав неки не могу ни да замисле, додао је Вучић.
Председник Србије приредио је преподне за председника Кине свечани дочек испред Палате "Србија", уз 10 почасних плотуна, интонирање химне и смотру почасне гарде. Након тога двојица председника разговарала су у четири ока а потом је одржан састанак делегација.
Вучић и Си потписали су Заједничку изјаву две земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери и на церемонији је размењено 28 докумената о сарадњи.
Председника НР Кине на црвеном тепиху дочекали су председник Вучић са супругом Тамаром Вучић, као и премијер Милош Вучевић са члановима и потпредседницима владе и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
Кинеског државника током посете Београду, након осам година, прати и супруга Пенг Лијуен и делегација која броји око 400 чланова.
Си Ђинпинг је стигао у Србију јуче из Француске где је боравио у оквиру прве, након пет година, европске посете, а из Београда ће данас отпутовати у Мађарску.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:28 08.05.2024
Си Ђинпинг са супругом одлази из Београда - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СРБИЈА
Кинески председник завршио посету Београду, Вучић га испратио на аеродрому /видео/
16:17 08.05.2024
Александар Вучић и си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СРБИЈА
„Даћемо све од себе да останемо искрени пријатељи“: Вучић и Си на свечаном ручку
13:51 08.05.2024
Вучић: Уговор о слободној трговини са Кином гарантује будућност наше земље
Вучић је изјавио да је Уговор о слободној трговини са Кином уговор који гарантује будућност Србије и да ће пласман пољопривредних производа на кинеско тржиште значити спас за српске пољопривреднике.
"Уговор о Слободној трговини са Народном републиком Кином је нешто што нам гарантује пласман наших роба и услуга. И у наредних пет и десет година, ми ћемо готово 95 одсто производа које направимо, које произведемо у нашој земљи моћи да извозимо у Народну републику Кину без икаквих тарифа, без икаквих дажбина", рекао је Вучић.
Имајући у виду да су данас кинеске тарифе између 38 одсто и 62 одсто на робу из Европе, Вучић указује да је јасно какву и колику предност на тако огромном, значајном и све богатијем тржишту ће имати српска роба када се скину тарифе.
"Председник Си је успео да спаси Народну републику Кину од сиромаштва и да створи веома снажну средњу класу. То вам онда говори о томе какви су потенцијали и могућности Републике Србије у будућности", рекао је Вучић.
Подсетио је да су потписани уговори о слободном извозу суве шљиве, боровнице и да ће то пуно значити српским сељацима из Осечине, Ваљева, Блаца...
"То су огромни помаци и гарантован пласман, јер ми имамо добру робу и на овакав начин, уз оваква ослобађања, сасвим сигурно и најбољу цену. Хвала нашим кинеским пријатељима на томе, али то је само почетак. Ићи ћемо од јабука до говеђег меса", рекао је Вучић.
Додао је да је за српско вино потребно пет година да се тарифа за кинеско тржиште спусти на нулу и да ће се сваке године спуштати по 20 одсто од садашње тарифе, док ће за српске ракије тај период трајати укупно десет година.
"То се тиче нашег обичног сељака, то се тиче нашег обичног домаћина. А сигуран сам да ће у Народној републици Кини моћи да добију добар производ, да се никада не постидимо", рекао је Вучић.
Најавио је да ће данас на ручку са кинеском делегацијом лично да служи само српска вина председнику Кине Сију и да пласман српских вина на кинеско тржиште представља спас за наше пољопривреднике, виноградаре...
Истичући значај споразума о слободној трговини, Вучић је навео да је једини министар кога је одликовао (на Сретење у фебруару) био министар трговине Томислав Момировић, који је потписао тај споразум.
13:38 08.05.2024
Председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СРБИЈА
Си Ђинпинг: Србија прва држава Европе са којом градимо заједницу са заједничком будућношћу
13:29 08.05.2024
Председник Кине Си Ђинпинг и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
13:28 08.05.2024
Вучић је рекао Сију да ће и Србија увек бити уз Кину.
"Кина никада није окренула главу од Србије, били су уз нас и пре 25 година. Отворили сте нам прозоре наде. Бескрајно вам хвала, добродошли сте увек у своју другу кућу", рекао је Вучић.
Он је рекао и да је Си потврдио да ће Кина не само учествовати на Еџпу2027 већ и да ће својим искуством и знањем да помогне нашој земљи да то организује и представи се у најбољем светлу.
Рекао је да је Србија купила пет возова од Кине и још девет за локалне пруге, али да је намера да се возови производе у Србији.
Како је рекао, иако су му се сви смејали због тога, започели су и преговоре са кинеском компанијом око летећег таксија који ћемо успоставити 2027. године.
Објаснио је да се ради о једној од најпознатијих компанија у свету, али да не жели да открива име, као и да је у преговорима са произвођачима електричних аутомобила.
"Хвала Сију и на донацији од 26 милиона евра као подршку за даљи развој Србије. У свим областима друштвеног живота видимо могућности за напредак. Од културе и спорта до финансија, можемо много да урадимо. Све што смо сањали око пруге Београд - Будимпешта завршићемо до краја године уз помоћ кинеске компаније. Мађари су нас уверили да ће до 2026. завршити свој део", рекао је Вучић.
Додао је и да је са Сијем разговарао о сарадњи са другим земљама, од Мађарске до УАЕ.
Додао је да имамо изузетну сарадњу у области безбедности и одбране и да ће се то наставити, као и да се нада да ће сарадња у области заштите животне средине и енергетике да се продуби.
"Разговарали смо и о новим авио линијама до Шангаја и Ванжаоа. То су велика и важна места, а сачуваћемо и овај до Пекинга. Разговарали смо и о кинеским компанијама, железари, унапређењу туризма", рекао је Вучић и додао да су разговарали и о ситуацији у Украјини и Гази.
Вучић је захвалио Сију што га је пажљиво слушао и поручио му да је могао да види шта о њему и о Кини мисли српски народ који их је дочекао испред Палате Србија.
13:19 08.05.2024
13:13 08.05.2024
Вучић: Кина ће омогућити студирање 300 студената из Србије
Вучић је изјавио да је председник Кине Си Ђинпинг рекао да ће Кина омогућити студирање 300 младих грађана из Србије у тој земљи, као и да је кинески председник предложио да 50 научних радника из Србије дође у Кину.
"Три стотине младих људи који ће моћи да науче не само кинески језик и да науче много о кинеској култури, радној етици, већ ће моћи да буду мост између наших двеју земаља", поручио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником Сијем.
За предлог председника Сија о доласку 50 научних радника из Србије у Кину, Вучић је навео да је то изузетно важно.
"Знате ли шта је за наше научне раднике, за ниво технолошког развоја који има Кина, да они то науче? Јер је председник Си на данашњем састанку посебно нагласио важност и значај сарадње у области иновација и предложио формирање међувладиног технолошког комитета", рекао је Вучић.
Објаснио је да је Међувладин технолошки комитет за Србију од изузетног значаја и додао да су делегације посебно разговарале о томе како да подигну ниво сарадње по питању вештачке интелигенције и најмодернијих технологија.
"То су изузетно важне ствари за нашу земљу. И говоре о пријатељству Народне Републике Кине, јер ми смо наравно далеко иза Народне Републике Кине и много тога ћемо моћи да научимо од њих. Са друге стране имамо талентоване младе људе, талентоване стручњаке који такође могу да поделе део свог знања са Народном Републиком Кином", закључио је Вучић.
12:58 08.05.2024
Вучић: Чврста подршка Пекинга по свим питањима која се покрећу у УН
Вучић је рекао да Србија гаји огромно поштовање према НР Кини, као и да Београд подржава принцип једне Кине.
"Како Кина жели да решава своја питања, тако ће бити и увек ће имати подшрку Србије јер на томе почива Повеља УН и на томе се заснива међународно јавно право", рекао је Вучић.
Захвалио је Сију на јасним ставовима по питању Косова и Метохије и територијалног интегритета Србије.
"Цитирам председника Сија: Имаћете чврсту подршку НР Кине по свим питањима која се покрећу у УН, то је за нас изузетно важно и бескрајно му хвала на томе", рекао је Вучић.
Рекао сам Сију да ће се Србија снажно одупирати притисцима - пружићемо отпор какав неки не могу ни да замисле, додао је Вучић.
Навео је речи председник Сија који је рекао да “срећа не пада из ведра неба и снови се не остварају сами од себе. Морамо бити приземни и напорно радити“.
“Требало би да подржавамо идеју да је напоран рад најчаснија, најплеменитија, највећа и најлепша врлина. То су речи председника Сија. Ми јесмо заиста напорно радили на нашим односима, на развоју наших односа“, поручио је Вучић.
12:53 08.05.2024

Разговор са Сијем био је суштински и дубински посвећен напретку наших односа и анализи ситуације у свету, много смо могли да чујемо и научимо од кинеског председника. Данас смо потписали заједничку изјаву која значи да Србија и Кина прелазе са стратешких односа на највиши одлик сарадње - заједницу која говори о заједничкој будућности наших двеју земаља, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са Сијем.

12:50 08.05.2024
Председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СРБИЈА
Вучић и Си потписали Заједничку изјаву о стратешком партнерству, размењено и 28 докумената о сарадњи
12:32 08.05.2024
Вучић и Си потписали Заједничку изјаву о подизању партнерства
Председник Србије Александар Вучић и Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг потписали су данас Заједничку изјаву две земље о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.
Потписивањем заједничке изјаве почела је церемонија размене потписаних докумената између две земље.
Председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија
11:51 08.05.2024
Си : Наши односи су се обогатили и проширили по обиму
Председник Кине Си Ђинпинг је рекао да му је драго што је дошао у посету Србији, како каже прелепој земљи.
"Захваљујем се Влади Србије на гостопримству и честитам на формирању нове владе", рекоа је Си Ђинпинг на састанку са домаћином.
Заиста сам дубоко инпресиониран састанком и окупљањем са срским народом, дубоко сам дирнут. Осетио сам снажно пријатељство према кинеском народу, рекао је Си Ђинпинг.
"Осећам се удобно и угодно овде, могу да осетим гостопримство", додао је.
Између пријатеља треба да буде више интеракција. Ви сте изузетан државник, Србија је одржала стабилност, обратио се Си председнику Србије.
Као прави пријатељ Србије срећни смо због тога. Србија се посветила независноти, Србија се придржава међународног права, а челично пријатељство је ојачало, каже председник Кине.
"Наши односи су се обогатили и проширили су се по обиму", рекао је Си Ђинпинг.
11:42 08.05.2024
Вучић: Си рекао да Србија има подршку Кине у свим важним политичким питањима
Председник Вучић је на почетку састанка две делегације, члановима српске делегације пренео да је председник Си рекао да о свим важним политичким питањима Србија има подршку НР Кине.
"Ми смо рекли да јасно и чврсто и недвосмислено Кина, у смислу поштовања међународног јавног права, Повеље УН има сваку врсту подршке Србије", рекао је Вучић.
Изнео је, каже, неке идеје и молбе председнику Сију.
"Бесконачно сам захвалан што је одговорио на сваку од њих, очекује нас велики напредак који Заједничком изјавом са нивоа стратешког партнерства подижемо на ниво заједничке будућности", навео је Вучић.
Указао је и да је добио уверавања да ће Кина искуством, знањем и присуством на сваки начин чврсто подржати Експо 2027, који је изузетна прилика за даљи убрзани развој.
11:41 08.05.2024
Тамара Вучић и Пенг Лијуан обишле Народни музеј Србије
Супруга председника Србије Тамара Вучић обишла је данас са супругом председника Кине професорком Пенг Лијуан Народни музеј Србије где је кинеска гошћа могла да се упозна са значајним српским сликарским делима, али и рукотворинама "Етно мреже" које повезују традиционалне српске мотиве и савремени дизајн.
11:39 08.05.2024
Почео састанак делегација Србије и Кине у Палати Србија
У Палати Србија почео је састанак делегација Србије и Кине који предводе председници две земље, Александар Вучић и Си Ђинпинг.
Председник Вучић пренео је да је председник Си у заједничком разговору рекао да по свим важним политичким питањима Србија има подршку Кине, а Србија јасно рекла да НР Кина у смислу поштовања јавног права и повеље УН у потпуности има подршку Србије.
11:04 08.05.2024
10:56 08.05.2024
"Дошли смо да поздравимо челичног пријатеља који доноси само добро"
Хиљаде грађана Србије и кинеских држављана окупило се данас испред Палате Србија да поздраве председника Кине Си Ђинпинга, а готово сви су једногласни у оцени да је та посета нешто најзначајније до сада.
Посета много значи за бољи живот, сарадњу, рекла је за Танјуг Ана Костић, пензионерка из Београда која је као и скоро сви окупљени носила кинеске и српске заставе.
Живан Радовановић са планине Цер рекао је да је то наш братски народ који нас поштује и кога ми поштујемо.
Једна од окупљених из Зрењанина каже да јој је драго што је имала прилику да дође и да подржи председника Сија, да би то увек учинила и додаје да је радила за кинеску компанију и да има јако добро искуство.
"Лепо је што је наш челични пријатељ дошао. То много значи за нашу земљу и наш народ", казала је Драгица из Београда.
Мушкарац из Богатића наглашава да му је велико задовољство што ће видети председника Сија који ће уз огромно пријатељство донети и много доброга Србији.
Додали су и да се у потпуности слажу са оним што је председник рекао - да је само небо граница у односима двеју земаља.
Дочек кинеског председника Си Ђинпинга на платоу испред Палате Србије - Sputnik Србија
10:47 08.05.2024
Почео састанак Вучића и Сија
10:42 08.05.2024
Вучић на састанку са Сијем: Србија вас воли, поштује и цени - одлични односи у свим сферама живота
"Срећан сам што сам у прилици да са вама разговарам, што сте изабрали да посетите Србију, поручио је председник Вучић кинеском председнику Си Ђинпингу на састанку са кинеском делегацијом.
"Србија вас цени, поштује и воли. Имамо одличне односе у свим сферама живота", истакао је председник Вучић.
"Чврсти смо и непоколебљиви када је у питању Повеља УН, код нас нема компликација и када нас питају о Тајвану, наши одговори су прости и једноставни у складу са принципима међуанродног јавног права", истакао је Вучић.
"Хвала председнику Сију на подршци територијалном интегритету Србије, што нам у међународној арени помажете по бројним питањима, али и што сте као земља и народ уз ваш налог и подршку од 2016. значајно допринели економском напретку Србије", рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала