- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Потценили руску војску: Медији о краху операције НАТО-а на Криму

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање нове модернизоване ракете ПВО
Тестирање нове модернизоване ракете ПВО  - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Североатлантска алијанса није успела да помогне Украјини да заузме Крим, потценивши моћ руске војске, пише бивши помоћник заменика секретара за одбрану Стивен Брајан у чланку за EconVue.
„Иако је Запад приступио офанзиви са изразито негативном, прилично потцењивачком сликом о руској војсци, резултат је поткопао ове лакомислене претпоставке. Са најбољим командантима и новом техником и тактиком, Руси су зауставили офанзиву коју је направио НАТО“, наводи се у тексту.
Напомиње се да је војни блок провео месеце наоружавајући и обучавајући 12 украјинских бригада – најбољих од најбољих – да сломе контролу Русије над територијама северно од Крима. План је био да се одсеку руске трупе од полуострва, затим је требао да уследи лукави план НАТО-а да се уништи мост што би, наводно, омогућило Украјини да поврати Крим од Русије и заузму луке на Азовском мору, објашњава аутор чланка.
„САД и НАТО пажљиво су смислили сценарији напада уз помоћ најсавременијих компјутерских симулатора. Тимови обучени од стране НАТО-а добили су најбоље оружје.
Руска војска је, користећи своју технологију, зауставила најсавременије НАТО наоружање, закључио је Брајан.
Украјина је 4. јуна започела офанзиву на јужнодоњецком, артјомовском и запорошком правцу, бацивши у борбу бригаде које је обучавао НАТО и наоружане страном техником. Руске власти истичу да украјинске оружане снаге нису постигну резултат и да су западни покровитељи очигледно били разочарани напретком контраофанзиве. Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је 20. фебруара да су током неуспешне контраофанзиве од 4. јуна 2023. године Оружане снаге Украјине изгубиле 166 хиљада људи.
Паљба из хаубице хијацинт у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Пољски генерал: Цела армија украјинских мушкараца напустила земљу; Одеса и Харков на мети
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала