- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

"Русија ће вратити мир у Донбас": Путин честитао десетогодишњицу оснивања ДНР и ЛНР

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаОбраћање председника Владимира Путина
Обраћање председника Владимира Путина - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је грађанима десетогодишњицу формирања Доњецке и Луганске Народне Републике. Он је поручио да ће Русија вратити мир у Донбас.

"Учесници СВО се боре за ослобађање историјских територија, уверен сам да ћемо сигурно вратити мир у Донбас", истакао је Путин.

У честитки упућеној ДНР, он је подсетио да је то сада пуноправни субјект Руске Федерације, као и да су грађани осам година, у условима блокаде и провокација неонациста, бранили Донбас и у септембру 2022. непоколебљиво изразили своју вољу да буду са својом домовином, Русијом.
"На референдуму 11. маја 2014. грађани ДНР су читавом свету показали да су одлучни у томе да одбране свој језик, културу, слободан развој, да се храбро супротставе агресији националиста који су дошли на власт у Кијеву", истакао је Путин.
Заједно ћемо постићи успех, вратити мир на доњецку земљу и решити најтеже задатке. Заједно ћемо победити, рекао је он.
У поруци грађанима ЛНР руски председник је рекао да их искрено подржава и помаже читав руски народ.
"Данас читав наш народ вас искрено подржава, читава земља помаже Луганској Народној Републици. За ослобођење наших историјских територија, независност и безбедност домовине храбро се боре учесници специјалне војне операције", закључио је руски председник.
Подсетимо, након државног преврата у Украјини 2014. године, становништво које је говорило руским језиком одбило је да се повинује новој влади.
Почели су масовни протести, формирана је народна милиција. Сукоби су прерасли у борбена дејства великих размера уз коришћење војне технике и авијације.
Народни савет ДНР прогласио је суверенитет 7. априла 2014. године. ЛНР је прогласила суверенитет на митингу 27. априла. Након тога су одржани референдуми о самоопредељењу.
Сукоб је трајао осам година и за то време страдало је око 14 хиљада цивила, укључујући и децу. Уз посредништво ОЕБС и Русије договорен је план прекида ватре. Најзначајнија тачка у споразуму била је усвајање закона о статусу Донбаса. Ипак, због одбијања Кијева да испуни политички део, до потписивања мировног споразума није дошло.
Русија је редовно достављала хуманитарну помоћ становницима ДНР и ЛНР, а од јесени 2019. године поједностављено је добијање руског држављанства. На јесен 2021. године, ситуација у Донбасу се закомпликовала, а контакт-линија је стално гранатирана.
Услед тога, Русија је 21. фебруара 2022. признала независност ДНР и ЛНР и потписала са њима Споразум о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи. Након три дана на територијама ДНР и ЛНР почела је специјална војна операција за заштиту Донбаса.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала