- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Пензионер“ и „навијач“ на корак да освоје Европу

© AP Photo / Frank AugsteinДортмунд
Дортмунд - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Борусија Дортмунд предвођена времешним Матсом Хумелсом на терену и Едином Терзићем на клупи, пласирала се у прво финале Лиге шампиона од 2013. године, а судбина је режирала да то поново буде на култном Вемблију.
Тог 25. маја пре 11 година, пали су „милионери“ у 89. минуту пред Бајерн Минхеном голом Арјена Робена. Срушио се од туге чувени „жути зид“, који сада сања нови напад на „ушати пехар“, а ривал ће им бити Реал Мадрид који је елиминисао Бајерн Минхен.
Али, није ово прича о Бајерну или Реалу, већ о Дортмунду, односно о „пензионеру“ Матсу Хумелсу који је као вино, што старији то бољи и „навијачу“ Едину Терзићу.
Те 2013. године Терзић је као ватрени навијач пратио све оно што ради Дортмунд, на чијој клупи је седео Јирген Клоп. Терзића и Борусију су прошле године минути делили од освајања „Салатаре“, на крају су остали празних шака, престигао их је Бајерн и они су били највећи губитници.
Поново сузе „жутог зида“ због неуспеха Терзићевих ученика на терену против Мајнца у последњем колу и шокантног ремија 2:2, док је Бајерн савладао Келн 2:1 и изашао је као победник из трке.
Али, после туге дошло је време за славе! И слави Борусија Матса Хумелса, другове и Едина Терзића, који ће 1. јуна на Вемблију заиграти у свом трећем финалу елитног такмичења.
Матс Хумелс је у тандему са бившим српским репрезентативцем Невеном Суботићем командовао одбраном „милионера“ 2013. године у финалу против великог ривала Бајерн Минхена.
Три године после тога је командант Борусијине одбране завршио управо у редовима Бавараца, да би се 2019. вратио на Вестфален.
И сада са пуних 35 година Хумелс на терену делује као младић. Веровали или не, проглашен је за играча меча у првом полуфиналном мечу Дортмунда и Пари Сен Жермена, да би идентичан случај био и у реваншу у Паризу.
То и не чуди, с обзиром на то да је Хумелс „командовао“ одбраном која није капитулирала, а што је још важније, постигао је гол одлуке на Парку принчева у 50. минуту, када је главом сместио лопту иза леђа Ђанлуиђија Донаруме.
Обрадовао је све којима је жуто-црна боја у срцу. Ерупција одушевљења и шанса да Дортмунд после толико бола, туге и суза, уради нешто велико и обрадује своје верне навијаче.
Поносан на такав епилог је Един Терзић, који је творац великог успеха, који би врхунац могао да доживи 1. јуна у Лондону.
„Екстреммно сам поносан, а оно што нам се догодило претходне сезоне у Бундеслиги је само разлог више да се тако осећам. Веровали смо да можемо, надали смо се на крају прошле сеозне да ћемо доживети овако лепе тренутке. Наши навијачи су били и у Паризу уз нас. Сви заједно смо успели. Ово је чиста радост и понављам да смо екстремно поносни“, изјавио је некада „ватрени навијач“, а сада фантастични стратег Борусије Дортмунд Един Терзић.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
СПОРТ
Превара века: Бисер Барселоне послао брата близанца да игра уместо њега – Румунија бруји о скандалу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала