- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нема трампе Сребреница за Јасеновац: Ако срамота Црне Горе мора да се деси нек буде без Срба /видео/

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Јасеновац
Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Резолуција о Сребреници неприхватљива је и с црногорским амандманима, а ако срамота с подршком Црне Горе овом документу мора да се догоди нек то буде без нашег гласа, поручује лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.
За нас из Уједињене Црне Горе и мене лично, каже Даниловић за Спутњик, резолуција овако замишљена, са амандманима или без њих, неприхватљива је, а све што смо чули личи на недостојну трговину типа - Сребреница за Јасеновац.
„То је за нас недопустиво. Ништа у последњих 100 година на простору Балкана не може да се мери Јасеновцем, па ни Сребреница. Та врста политичке трансакције у којој би ми требало да будемо срећни тиме што ће парламент Црне Горе усвојити резолуцију да је Јасеновац геноцид је неприхватљива. Сматрамо да Влади просто треба ставити до знања да је дужна да не гласа у ГС УН за овакву резолуцију“, истиче Даниловић.

Влада може изгубити поверење

Како каже, проблем не могу решити никакви амандмани већ само тврда политика која не пристаје да у случају штапа и шаргарепе шаргарепа буде близу ако Црна Гора искриви властиту историјску свест и промени властите погледе на блиску прошлост:
„Напредовање по том принципу није достојно једне самосталне и старе државе и једног историјског народа. Та врста напредовања у евроинтеграцијама је сурогат и нека врста искривљене свести, а потенцира је међународни фактор што је нешто на шта не бисмо смели нипошто да пристанемо.“
Он истиче да је Влади Црне Горе неопходно указати да може изгубити поверење, иако је легитимно да она одговори да може изабрати другу страну, односно подршку ДПС.
„Што се нас тиче нек изаберу. Уколико је то њихова одлука срећно било, знаћемо с ким се боримо и чини ми се да ћемо радити лакше кад се ствари разбистре него данас. У овом тренутку за нас је то неприхватљиво. Спремни смо да чујемо мишљење институција које су важне за српски народ и за наш народ уопште. Ипак сам убеђен да и други одговорни људи мисле као и ми“, верује Даниловић.

Отворено писмо Спајићу

Он је, поводом најављене подршке Црне Горе резолуцији о Сребреници, упутио и отворено писмо премијеру Милојку Спајићу а, како каже, суштина је да Црна Гора већ деценију води спољну политику која показује да је спремна да заборави на властите интересе гурајући став тзв. међународне заједнице.
„Међутим, ни тај став у овом тренутку није јединствен. Међународна заједница није само ЕУ плус САД. У сваком случају, Црна Гора би морала да води рачуна о свом интересу, о чињеници да у њој живи значајан број Срба који нимало благонаклоно не гледају на то да се сваке две-три године враћа фокус на злочин у Сребреници и то у све тежем облику и готово увек у тренутку кад међународа заједница нема одговор на нешто на шта не би смела да ћути. Овог тренутка је јасно да је Сребреница замена за ћутање међународне заједнице у вези са Газом“, указује Даниловић.

Сребреница није за поткусуривање

Упитан да ли би подршком резолуцији Црна Гора прихватила и сопствену одговорност за Сребреницу будући да је тада била део заједничке државе са Србијом, Даниловић подсећа да већ деценију и по Србе убеђују да нема колективне одговорности за тај злочин, а да се све ради да се она ћутке наметне.
„Уколико би ико и помислио да је могуће такав текст резолуције читати на начин да је у питању колективна одговорност онда је наравно ту и одговорност Црне Горе која је у том тренутку била саставни део заједничке државе. Најжалосније је што је тадашња црногорска власт ћутала док се исплатило ћутати и док се владало на некој врсти злоупотребе српског националног осећаја, а чим се променио међународни ветар први који су пожурили да осуде све што се дешавало у Сребреници били су они који су у Црној Гори добрано били на власти и седели у својим кабинетима не предузимајући ништа да се злочин у Сребреници спречи“, подсећа лидер УЦГ .
Дволичност и лицемерје које дуже од деценију и по прати бившу власт у Црној Гори пренела се, по његовој оцени, и на међународну заједицу која кад год нема одговоре за неки проблем у региону прибегава покушају да се Балкан поново посвађа.
„Никако да замиримо страдања и ране старе и до 30 година из сукоба на Балкану, никако да уђемо у мирније у време. Кад то и покушају политичари у региону онда се политичари са Запада потруде да такав покушај пропадне и да нас подсете како смо се међусобно крваво гонили и убијали заборављајући да су они додавали оружје и били врло инвентивни кад је у питању грађански рат у бившој Југославији и да нису били нимало невини“, изричит је Даниловић.
Он на крају истиче да не спори да је Сребреница била злочин, али сматра да не треба да служи за поткусуривање политичара.
„Сребреница није оспорена ни од ког од нас нити се ико поноси оним што се десило али би било људски и природно да једном за свагда Сребреницу оставимо на миру и да политичари са њом не тргују у непримереним приликама а да међународни посланици не покушавају да оперу властиту прљаву савест тиме што ће нам свако мало гурати под нос ту причу“, поручује лидер УЦГ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала