Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина учинила велику услугу Србима – све ускоро долази на своје

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљ са макете манастира Пећка патријаршија
Детаљ са макете манастира Пећка патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Куртијева забрана поглавару Српске православне цркве да дође у Пећку патријаршију иде у прилог српском народу, јер јасно показује свима ко заправо најбоље брани српске интересе на Косову и Метохији. Овакав потез косовских Албанаца не треба никога да чуди, нити се треба ишчуђавати већ доказаном и осведоченом злу.
Овако публициста и режисер Драгослав Бокан тумачи најновији скандалозни потез привремених приштинских институција, којим се забрањује улазак патријарху Порфирију на Косово и Метохију.
Он објашњава да Курти некад и несвесно учини услугу српском народу, цркви и држави, тиме што својим ставом показује ко су прави браниоци интереса српског народа.
Бокан ово такође тумачи као добар одговор оном делу српског становништва који често критикује патријарха СПЦ као недовољно ангажованог за српско питање, попустљивог према држави и недовољно присутног на самом Косову, јер не столује у Пећкој патријаршији. Све те критике, каже Бокан, овим потезом Албанаца падају у воду.
Наш патријарх не жели да буде талац те шиптарско-албанске политике и управо зато што се резолуција о тобожњем геноциду у Сребреници одлаже већ трећи пут, то изазива нервозу код свих оних који се унапред радују сваком потенцијалном, макар и формалном поразу Србије. Из те нервозе и фрустрације касније долази до оваквих потеза који још јаче уједињује прво све владике око свог патријарха, па народ око цркве и треће, цркву и државу око отаџбинског принципа и косовског завета, изјавио је Бокан за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Патријарх српски Порфирије
Патријарх ће слободно одлазити на Косово и Метохију, у Пећку патријаршију и међу српски народ, онда када и држава Србија буде могла да прелази административну границу која је претворена у окупациону линију раздвајања. Слобода мора да дође за све, да би је имали и црква и патријарх, каже наш саговорник.
Као и увек, Бог је на висини, али истовремено и близу нас. Неким тобоже случајним потезима и догађајима потврђује се оно што је тешко правним или формалним аргументима објаснити. Мржњом Куртија или било ког српског непријатеља све долази на своје место и све се објашњава.

Албанско схватање људских права

Све што су Албанци до сада радили увек је било у функцији зла, противно међународном праву, одлукама Савета безбедности и другим цивилизацијским споразумима, каже Бокан.
С тим у вези је и ова најновија одлука уз пратеће образложење само део њихове аутодеструктивне и злочиначке стратегије, која једино може довести до сукоба.
Ми се увек чудимо хиљаду пута показаном злу. Мени је то увек необично, јер не можемо да се чудимо када Курти показује оно што јесте и што политика Приштине непрекидно сведочи. Ономе што непрестано гледамо кроз њихов однос према становништву, кроз пуцање на децу која носе бадњаке, кроз безразложна хапшења наших људи у функцији застрашивања.
© AP Photo / Dejan SimicevicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Косовска полиција
Уколико би, услед њихових провокација, и дошло до неке врсте сукоба, наставља Бокан, он би албанској страни одговарао, будући да би НАТО земље биле на њиховој страни. Ипак, промене на међународној сцени упућују на то да би се однос снага у блиској будућности могао променити.
Ово су последњи тренуци који полако откуцавају за ту врсте хегемоније на релацији Берлин, Брисел, Лондон, Вашингтон. У новом односу снага, ја се надам у не тако далекој будућности, у Београду ће бити потписан нови споразум, попут оног на Јалти. Тада ће Београд бити један важан фактор доношења нових правила којих ће се сви придржавати, и временом ће се сви вратити на терен међународног права, које је укинуто бомбардовањем Југославије 1999. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала