- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији: Москва хвата замах да измени ток сукоба у Украјини

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаРуска војска на краснолиманском правцу
Руска војска на краснолиманском правцу - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Администрација председника САД Џозефа Бајдена је у светлу напредовања руских снага у Украјини и успешног супротстављања америчком оружју све више забринута чињеницом да Москва хвата замах с циљем да измени ток сукоба, пише лист „Њујорк тајмс“.

„Након неколико месеци спорог напредовања Русије и технолошких скокова у супротстављању оружју које испоручују Американци, Бајденова администрација је све више забринута тиме што председник Владимир Путин узима приличан замах да измени ток рата“, наводи се у чланку.

Према писању америчког медија, Русија је успешно успевала да „превари ГПС пријемнике, ометајући усмеравање украјинског оружја“, као и различитике ракете лансиране из система „химарс“, које је Бајден почео да испоручује Украјини прошле године.
„Таквих лансирних система има мало, али су Руси почели успешније да прате њихово кретање, а у неким случајевима и да их уништава, чак иако су добро камуфлирани“, објашњава „Њујорк тајмс“.
Како се наводи у чланку, бројни Бајденови помоћници забринути су тиме што је „Русија извукла лекције из сукоба у смислу технологије која се добро показала, а која лоше, а такође и враћа изгубљено оружје“.
„Њујорк тајмс“ пише да су артиљерију и дронове, које Кијеву испоручују САД и НАТО, онеспособили руски системи за радио-електронско ратовање, који су се „појавили касно на бојном пољу, али су се, на изненађење, показали ефикасним“.
О ефикасности руских система пише и чешки лист „Лидовки“. „Пре свега неколико дана Американци су саопштили да је високопрецизно оружје, које су испоручили Кијеву, буквално одмах онеспособљено“, наводи се у чланку.

О напредовању руских снага у Украјини

У исто време, „Њујорк тајмс“ наводи да су руске снаге у последње време успешне на различитим правцима у Украјини.
„Руска војска истовремено постиже успех на многим правцима. Још увек је прерано говорити да ли је рат у Украјини дошао до прекретнице, али успех Русије није ограничен само на североисток“, пише аутор чланка.
Лист подсећа да су руске снаге протеклих дана покренуле нову линију офанзиве у Харковској области.
Москва је, поред тога, остварила „мање, али географски обимне успехе на источном фронту“, а руска офанзива код Авдејевке се током протеклих недеља достигла скро 39 километара, што компликује ситуацију за украјинску војске у доњецком правцу, пише „Њујорк тајмс“.
Подсећамо, украјински лидер Владимир Зеленски раније је рекао да је ситуација у Харковској области једна од најкритичнијих због напредовања Оружаних снага Русије на том правцу.
Погледајте и:
Вид на площадь Независимости в Киеве, Украина - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
РУСИЈА
Кремљ о посети Блинкена Кијеву: Завладала нервоза на Западу
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала