- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Небензја: Резолуција о Сребреници – претња за мир у региону; Русија за поштовање Дејтона

© Sputnik / Брайан Смит / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
У Њујорку је данас одржана редовна шестомесечна дебата СБ УН о ситуацији у БиХ, на којој су представници Русије и Кине оценили да резолуција о Сребреници представља претњу по безбедност у БиХ и региону, Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја истакао је да Кристијан Шмит нема мандат за деловање као високи представник.
Небензја је рекао да Шмит нема право да се обраћа на седници Савета безбедности и да се његовим обраћањем дискредитује ово тело УН, додајући да он представља слику о БиХ на субјективан начин. Он је рекао и да Шмит својим деловањем погоршава односе у БиХ, изражавајући наду да ће ОХР ускоро бити затворен.
„Разочарани смо извештајем Алтее о стању у БиХ, који је пристрасан и не одражава реално стање“, навео је он на седници Савета безбедности о ситуацији у БиХ, преноси РТРС.
Он је, говорећи о ситуацији у БиХ истакао да немачки држављанин Кристијан Шмит обмањује целу међународну заједницу и указао да се "игнорисањем интереса Срба, који живе у овој земљи и чија аутономија отежава спровођење интереса Запада, заобилази ауторитет Председништва БиХ".
"Република Српска и Срби у БиХ су изопштени у сопственој земљи, оптужени за сепаратистичке тежње, приписују им се свакакве етикете, укључујући да су геноцидан народ. Принципи демократије и инклузивног демократског процеса бачени су кроз прозор када је реч о БиХ", рекао је руски амбасадор.
Руски представник је нагласио да се резолуцијом о Сребреници, иза које стоји Немачка, крши Дејтонски споразум. Како је навео, "представљање документа о трагичним догађајима у Сребреници без сагласности свих ентитета директно је у супротности са Уставом БиХ и представља озбиљно кршење Дејтона и резолуција Савета безбедности УН".
"Сматрамо да је овај провокативни текст претња по мир у безбедност у земљи и читавом региону", рекао је руски изасланик.
„Ова резолуција је супротна Уставу БиХ, не представља вољу свих у БиХ и њен текст је противан Дејтонском споразуму. Зашто Немачка стоји иза резолуције, а починили су два геноцида у 20. веку? Све то траје од распада Југославије, бомбардовања Срба, да се цели народ означава једним именом, а шта је оно што је Немачка радила у 20. веку? Ми се супротстављамо ономе што ради западни свет, а посебно његовом присуству у политичком Сарајеву. Све је то неприхватљиво, чак и према повељи УН“, истакао је Небензја.
Он је рекао да се Русија залаже за стриктно поштовање Дејтонског споразума и консензус представника три конститутивна народа.
„Усвајање резолуције вратиће БиХ на стари сукоб и никако неће помоћи напретку земље“, нагласио је руски представник.
Он је подсетио да обраћање председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића на данашњој седници није усаглашено у Председништву БиХ и да се понавља деловање супротно уставном поретку БиХ.
„То може довести до новог сукоба који угрожава стабилност БиХ. Покушавају да спроведу западне идеје унитарне државе, занемарујући интересе српског народа. Позивамо изабране представнике БиХ да раде у интересу БиХ, али имамо изабране представнике који су под санкцијама и тиме се ствара криза. Република Српска није срећна због тога. Срби су оптужени за сепаратизам, а неки их сматрају и геноцидним народом. Нико не треба да буде залуђен овом западном реториком“, рекао је Небензја.
Он је истакао да је потребно пажљиво прочитати извештај Републике Српске о ситуацији у БиХ, како би се стекла реална слика о стању у БиХ.

Представник Кине у УН: Резолуција о Сребреници није у складу са реториком мира и стабилности

Кинески амбасадор у Савету безбедности УН Генг Шуанг рекао је данас да најављена резолуција о Сребреници није у складу са реториком одржавања мира и стабилности у региону. Он је изјавио да тренутно постоје бројна неслагања у вези са предложеном резолуцијом о Сребреници, што није у складу са процесом помирења у БиХ и региону, као и да се Пекинг нада да ће све укључене стране ојачати комуникацију и промовисати прикладно решење за то питање.
Генг је подсетио да је Кина већ позивала кључне спонзоре резолуције да се ангажују са кључним странама и да одрже пуне консултације са чланицама Савета безбедности УН како би се тај процес одвијао на принципу консензуса.
„Кина позива спонзоре резолуције да се консензусом реши то питање. Подржавамо суверенитет БиХ и наставићемо изградњу пријатељских односа са народима у БиХ“, рекао је Шуанг је на седници Савета безбедности о ситуацији у БиХ.
Он је истакао да би о БиХ требало да одлучују представници три народа и сматра да мултиетничка БиХ за остварење друштвене стабилности и економског раста мора да се ослони на "све етничке групе" како би ојачала јединство ради јачања међусобног повјерења у остваривању заједничког циља.
Навео је да се БиХ суочава са изовима и да процес помирења наилази на изазове због реторика које подижу тензије.
Шуанг је нагласио да је потребно радити на очувању мира и пратити ситуацију у БиХ.
„Важно је имати избалансиран став према свим странама у БиХ. Једностране санкције и уплитање у унутрашња питања нису добра“, рекао је он.
Кинески амбасадор је истакао да је Кина забринута због избора Кристијана Шмита и коришћења "Бонских овлашћења", додајући да је нарушено деловање Председништва БиХ, преноси РТРС.
Заменик амбасадора САД у УН Роберт Вуд рекао је да је стабилност БиХ кључна за спречавање сукоба и за одржавање стабилности и мира у региону и у Европи и подсетио да је потписивањем Дејтонског мировног споразума завршен рат у БиХ "пре готово 30 година". Вуд сматра да је ОХР "и даље кључан у осигуравању спровођења цивилног аспекта Дејтонског споразума и осигуравању наставка функционисања институција у БиХ".
Заменик британског амбасадора у УН Џејмс Каријуки рекао је да народи у БиХ треба сами да бирају своју будућност, а да Велика Британија подржава амбицију за већом евроатлантском интеграцијом БиХ. Он је истакао да политичари треба да раде заједно на реформама и оптужио поједине политичаре у Републици Српској да, како је он то навео, "улажу напоре да подривају институције БиХ", те навео да сматра да су они "главна претња будућности БиХ". Британски представник подржао је рад ОХР-а и позвао све стране у БиХ да "сарађују са канцеларијом Кристијана Шмита".
Амбасадор ЕУ при УН Ставрос Лембринидис изразио је у име европског блока забринутост због иницијатива које долазе из Републике Српске и оптужио власти Српске да се "боре против европског пута БиХ".
Представник Словеније Марко Штуцин рекао је да је БиХ током претходних месеци остварила много већи напредак на путу ка ЕУ него током протекле деценије, али да је потребно да се овај позитивни замах настави, пошто је преостало још много посла на путу ка чланству.
Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић рекао је да је БиХ постигла важан корак када је Брисел донео одлуку да отвори преговоре за приступање ЕУ, као и да је важно да Савет безбедности УН у новембру продужи мандат мисији "Алтеа". Бећировић је изнео тврдњу да власти Републике Српске тумаче, како каже, селективно Дејтонски споразум и сматра да се одлуке Кристијана Шмита морају спроводити у дело на целој територији БиХ.
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
РЕГИОН
У току седница Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала