- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин: Напредујемо свакодневно и у свим правцима на фронту

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Руске снаге свакодневно и у свим правцима побољшавају свој положај, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са командантима војних округа.
„Рад се одвија по плану који је одобрила и припремила команда групе, Генералштаб. Сви постављени задаци се извршавају“, рекао је Путин.
По његовим речима, не само да су прошле године одбијени сви контранапади противника, него и од почетка ове године руске снаге у свим правцима, свакодневно побољшавају свој положај.
Руски лидер је командантима представио новог министра одбране Андреја Белоусова.
Према његовим речима, именовање Белоусова је повезано са тим што трошкови за потребе војске расту и ове године ће достићи 8,7 одсто.
„Морамо да расподелимо ресурсе ефикасно и пажљиво“, рекао је Путин.
Истовремено са увећањем расхода за одбрану и безбедност све социјалне обавезе према грађанима морају бити испуњене.
„Да подсетим да су средином 1980-их укупни расходи Совјетског Савеза на одбрану и безбедност износили приближно 13 одсто. Ове 2024. године, наши укупни расходи на одбрану и безбедност биће приближно 8,7 одсто“, додао је Путин.
Осим тога, расходи који се издвајају за одбрану дају подстицај индустријском развоју.
Руски лидер је додао да Белоусов одлично схвата како да се економија војне индустрије уклопи у укупну економију земље.
Путин је навео да се Белоусов у последње време бавио развојем двоструке намене, укључујући и развојем дронова и подсетио да се тиме бавио и бивши министар одбране Сергеј Шојгу.
Председник је такође упозорио да у привреди и индустрији не би требало да буде неспоразума због извођења специјалне војне операције.
„И сада ћу рећи једну веома важну ствар: све то морамо да учинимо уз беспоговорно придржавање принципа здраве економије и поштовање макроекономских принципа. Ово је изузетно важна ствар. Ни у ком случају не смемо дозволити било какве неспоразуме у економији и индустрији“, нагласио је Путин.

О специјалној војној операцији

Такође је истакао да што војска буде ефикасније деловала на контакт линији, веће су шансе да се ситуација у Украјини реши мирним путем.
Путин је подсетио да је Русија покушала мирним путем да реши ситуацију у Украјини, али није успела.
„Од 2014. године, када смо покушали мирним путем да регулишемо тај сукоб, нажалост, ништа није постигнуто и били смо принуђени да приступимо заштити наших људи на тим територијама уз помоћ Оружаних снага“, констатовао је председник.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су сви задаци постављени пред војском испуњавају.
„Не само што су према резултатима прошле године одбијени сви противнапади непријатеља, већ од ове године наше снаге на свим правцима свакодневно побољшавају своје положаје“, истакао је он.
Једно од кључних питања је развој новог наоружања, Русија мора бити корак испред у том правцу, оценио је Путин.
„Знамо да што је оружје ефикасније, што је оно прецизније, што је моћније, то имамо мање губитака, а то је кључно када се води оружана борба. За нас у сваком случају. Искрено се надам да ће све ово бити искоришћено. То смо већ много пута говорили: побеђује онај ко брже развија најновија средства оружане борбе. Ми морамо бити корак испред. Имамо све да би се то постигло. Последњих година урађено је много. Морамо да удвостручимо и утростручимо напоре у овом правцу“, нагласио је шеф државе.
Како је навео, руска војска добро и успешно ради, поправља своје положаје и треба да има све што јој је потребно.
„Момци се боре, боре се добро и успешно, поправљају положаје дуж целе линије фронта, то се дешава свакодневно. Морамо учинити све што зависи од нас како би они имали све што им је потребно за даље решавање проблема који су пред њима“, објаснио је председник.
Руски председник такође је упозорио да одбрамбена предузећа морају у сваком тренутку бити спремна да пређу на производњу цивилних производа у великим количинама.

„Ова предузећа (војно-индустријског комплекса) настављају да раде на диверсификацији. Без икаквог претеривања, у сваком тренутку морамо бити спремни да ова предузећа – она су већ много урадила, много постигла у складу са нашим плановима – предузму додатне кораке у том правцу, морају бити спремна да пређу на још већи обим производње цивилних производа“, истакао је он.

О кадровским променама

Састанку је присуствовао и бивши министар одбране Сергеј Шојгу. Путин му је захвалио на свему што је урадио на тој дужности и на његовом раду на изградњи нових оружаних снага.
Руски лидер је истакао да никаквих промена у Генералштабу нема нити се планирају.
Путин је навео и да кадровске промене које се тичу руског безбедносног блока не би требало да буду формалне – оне су осмишљене да обезбеде успех у специјалној војној операцији.
Неопходно је максимално искористити административне ресурсе да би се обезбедио успешан рад борбених јединица у специјалној операцији, додао је председник.
„Заиста се надам да све што је урађено, све ове кадровске промене, не треба да буду формалне. Морамо, још једном понављам, максимално да искористимо све наше административне ресурсе како бисмо обезбедили главни задатак – успешан рад наших борбених јединица на линији борбеног контакта у оквиру специјалне војне операције“, закључио је Путин.
Кандидат за министра одбране Русије Андреј Белоусов  - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
РУСИЈА
Све за победу: Кандидат за министра одбране Русије набројао приоритете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала