- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни „Гладио 2“: Пуцањ на Фица као на Кенедија и Ђинђића – на мети сви који не заговарају рат

© AP Photo / Radovan StoklasaТелохранители увозят премьер-министра Словакии Роберта Фицо после покушения
Телохранители увозят премьер-министра Словакии Роберта Фицо после покушения - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
Пратите нас
Атентат на словачког премијера Роберта Фица напад је на слободни свет и на европске слободне лидере. Јасно је да они који заговарају и подстичу рат и нову блоковску поделу Европе нису физички угрожени. Угрожени су лидери попут Фица и Орбана који не желе да буду увучени у нову, веома опасну игру блоковске поделе и нуклеарног покера.
Овако покушај убиства премијера Словачке Роберта Фица коментарише политиколог Александар Павић.

Атентат на Фица личи на убиства Кенедија, Ђинђића…

Према његовим речима, историја се понавља – опет је један „незгодни“ лидер уклоњен тако што је један наводно неурачунљиви човек, по правилу увек сам, без ичије подршке, извршио атентат.
„У ствари, све ово много личи на убиство обојице Кенедија, много ми личи на убиство Ђинђића. Срећом, Фицо је још жив. Има много сличности – увек је један нападач, нема позадине, осим да је био незадовољан, а када прође много година и када се загребе испод површине, онда видите да ту има много више тога“, истиче Павић.
Вероватно ће и у случају атентата на Фица много више информација на видело изаћи са протоком времена, додаје он. Наш саговорник сматра да се ради о хибридном рату против оних који се боре за слободу и против нове милитаризације Европе.

Кенселовање па елиминација

Елиминација неистомишљеника је идући корак након кенселовања, односно укидања неке особе у јавном простору – рат у Украјини, подстакнут од стране НАТО иде јако лоше по Запад и западни политичари су у паничном страху пораза – а тако велики губитак кредибилитета западна политичка елита себи не сме да дозволи, наводи Павић.
„Један од начина на који они покушавају да се одрже је да посеју страх тамо где још могу да контролишу простор. Сада је циљ да се од Русије направи још већи баук, да се пренагласи спољна опасност да би могле да се уводе тоталитарне и репресивне мере до оваквих – кенселовања, па и убиства“, каже он.
Између осталог, атентат на Фица подсећа и на стратегију подизања напетости која је била део операције „Гладио“, операције америчке обавештајне службе која је за циљ имала низ субверзивних активности против левичарских покрета у Европи.
Тада је ЦИА, како Павић каже, организовала тајне терористичке армије како би се америчко војно присуство у Европи одржало. САД преко НАТО и заоштравања односа са Русијом сада на исти начин покушава да задржи своје присуство на континенту. Зато атентат на Фица подсећа на својеврсни „Гладио 2“, закључује Павић.
Рањени премијер Словачке Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
СВЕТ
Словачки министар одбране: Атентат на Фица унапред планиран; Подигнута оптужница против нападача
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала