- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад скинуо маске: СБ УН одбацио руску резолуцију о спречавању наоружавања космоса

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
Пратите нас
Савет безбедности Уједињених нација није усвојио предлог резолуције о спречавању трке у наоружању у космосу, који је предложила Русија. Стални представник Москве у тој организацији Василиј Небензја рекао је да су САД потврдиле своје реалне намере да милитаризују космос.
Од 15 чланова СБ УН седам држава је гласало „за“ усвајање документа, док је седам земаља било „против“, а Швајцарска је била „уздржана“.
„За“ резолуцију су се изјасниле Русија, Алжир, Гвајана, Кина, Еквадор, Мозамбик, Сијера Леоне, док су „против“ биле САД, Француска, Британија, Јапан, Словенија, Република Кореја, Малта.
Небензја је оценио да државе које у СБ УН нису подржале резолуцију Русије желе да у свемиру распореде све врсте оружја.
„Милитаризација космоса од стране Запада захтеваће анализу и реципрочне кораке Москве, али Русија ће и надаље поштовати своје обавезе у космосу у складу са међународним правом“, поручио је Небензја.

Кина дубоко разочарана

Кина је дубоко разочарана због тога што Савет безбедности УН није успео да усвоји резолуцију коју је предложила Русија о спречавању трке у наоружању у свемиру, изјавио је стални представник Кине у УН Фу Цунг.
„Кина је подржала и била коаутор резолуције коју је предложила Русија, међутим, због разлика у ставовима, нацрт резолуције није усвојен на управо одржаном гласању. Кина је дубоко разочарана због тога“, рекао је он.
Резолуција се сматра усвојеном ако за њу гласа девет чланова СБ и ниједна од сталних чланица не уложи вето.
Пре гласања, стални представник Русије у тој организацији Василиј Небензја истакао је да ће Запад показати да жели да сачува одрешене руке ради убрзане милитаризације космоса, ако не подржи резолуцију Русије.
Руски председник Владимир Путин изјавио је раније у интервјуу за телевизију Ен-Би-Си да Русија може да сарађује са многим земљама у свемиру, укључујући и са Америком, али да се категорички противи његовој милитаризацији.
Како је рекао, став званичне Москве је да би космос требало да буде без било каквог оружја размештеног у свемирском простору.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
РУСИЈА
Захарова: Русија је спремна за дијалог како би космос очували без оружја, али други нису
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала