- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Сами сте криви“! Стејт департмент о паду Раисијевог хеликоптера

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Уђи у базу фотографијаСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
Пратите нас
Портпарол Стејт департмента Метју Милер поводом несреће са иранским председником рекао је да су власти Ирана саме криве што су користиле 45-годишњи хеликоптер у лошим временским условима.
Милер је рекао да су саме иранске власти „одговорне“ за то што су донеле одлуку да за превоз Раисија по лошим временским условима користе хеликоптер америчке производње стар 45 година.
Милер је такође саопштио да је Иран тражио помоћ од САД у вези са хеликоптерском несрећом, али да САД нису биле у могућности да је пруже.
„Иранска Влада нам је затражила помоћ. Ставили смо им до знања да ћемо понудити помоћ као што бисмо одговорили на захтев било које стране владе у таквој ситуацији. На крају нисмо успели да им пружимо ту помоћ“, рекао је Милер.
Како је објаснио, Вашингтон није успео да помогне Ирану „углавном из логистичких разлога“. Међутим, амерички званичних није желео да прецизира какву помоћ је тражио Техеран.
Милер је такође рекао да званично саучешће поводом смрти иранског председника и других званичника не мења основни став САД према „иранском режиму“.
Координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби такође је рекао да САД одбацују оптужбе да су санкције Вашингтона на испоруку резервних делова Ирану могле довести до квара хеликоптера којим је летео Раиси.
„Свака земља, која год да је, сама сноси одговорност за осигуравање безбедности и поузданости своје опреме, укључујући цивилну авијацију. Тако да је то апсолутно неоснована оптужба у којој нема никакве истине“, рекао је он.
Претходно је шеф Пентагона Лојд Остин изјавио да Сједињене Америчке Државе ни на који начин нису умешане у пад хеликоптера у коме се налазио ирански председник Ибрахим Раиси. Он је додао да САД не могу да изводе претпоставке о томе шта је могло бити узрок пада хеликоптера у коме се налазио Раиси и истакао да Вашингтон наставља да прати ситуацију у вези са инцидентом.
Остин је такође нагласио да Вашингтон тренутно не види претњу регионалној безбедности на Блиском истоку због пада хеликоптера иранског председника и његове погибије.
Ирански председник Ибрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
СВЕТ
Ванредни избори у Ирану 28. јуна, ирански медији објавили узрок пада хеликоптера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала