- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Смешни покушаји Запада да намами земље на конференцију о Украјини ради ултиматума Москви

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
Пратите нас
Конференција у Швајцарској о Украјини има за циљ само да се о такозваној формули мира украјинског лидера Владимира Зеленског расправља као о ултиматуму, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров после састанка Савета министара спољних послова Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Лавров је додао да су смешни покушаји Запада да намами земље на конференцију о Украјини у Швајцарској, како би се потом поставио ултиматум Москви.
„Они којима се сада улагују или их притискају да дођу у Швајцарску како би направили гужву и учествовали у овој породичној фотографији, а затим говорили о широкој подршци формули Зеленског, морају да схвате где их маме. Маме их да подрже ултиматум, који ће потом бити упућен Русији. Али то је смешно“, рекао је Лавров.
Он је приметио да је украјински председник Владимир Зеленски, разговарајући о „мировној конференцији“ у Швајцарској са страним амбасадорима у Кијеву, повишеним тоном захтевао подршку за своју „мировну формулу“.
„Имамо информације… Крајем априла, разговарајући са страним амбасадорима у Кијеву о овој идеји за швајцарску конференцију, према оценама неких учесника, Зеленски је већину времена хаотично импровизовао, повишеним, готово хистеричним гласом тражећи подршку за своју формулу мира као средства да се Русија баци на колена“, нагласио је Лавров.
Он је приметио да човек који не осећа потребу да се контролише почиње да говори истину.
Такође је додао да жеља земаља колективног Запада да изграде некакве зидове од Русије је одраз слабе памети.
„Добро нам је познато да Запад воли да гради зидове и спушта гвоздене завесе. Физички зид се гради између бројних скандинавских земаља, по мом мишљењу, Естонија је хтела да изгради физички зид на граници са нама. То је, заправо, одраз слабе памети. То је одраз задатака које колективни Запад, на челу са Сједињеним Америчким Државама, поставља пред себе на светској сцени, укључујући и на евроазијском континенту“, оценио је министар.
Према његовим речима, оваквим поступцима Запад настоји „да преузме контролу над што више простора, користећи уцене, претње, санкције и ултиматуме“.
Швајцарска ће бити домаћин мировне конференције о Украјини 15-16. јуна код Луцерна. Русија неће присустовати, али се очекује учешће до 120 шефова држава. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је изјавио да Швајцарска није упутила позив Русији за учешће на самиту о Украјини, као и да Москва у сваком случају неће учествовати. Он је додао да је идеја о мировној конференцији, коју снажно промовишу организатори, неприхватљива за Русију, јер се ради о још једној варијанти форсирања неодрживе „мировне формуле“ која не узима у обзир руске интересе.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, са своје стране, рекао да је преговарачки процес о Украјини без учешћа Русије бесмислен, али да је неопходно схватити о каквој формули мира ће се разговарати на самиту у Швајцарској.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
РУСИЈА
Лавров: Америка кује планове да максимално заоштри ситуацију у Азији и угуши Исток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала