- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Данас је летњи Свети Никола

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљ монументалног дела "Свети Никола спашава бродоломнике" где се Свети Никола као спаситељ појављује у светлом облаку изнад узбурканог мора.
Детаљ монументалног дела Свети Никола спашава бродоломнике где се Свети Никола као спаситељ појављује у светлом облаку изнад узбурканог мора. - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Српска православна црква и верници прослављају данас младог Светог Николу, дан када су, у 11. веку, мошти овог пренете из Ликије у Бари.
Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чуда, која се, кажу, и данас дешавају, па се верници широм света моле овом светитељу када се нађу у невољи или болести.
Сматран свецем још за живота, скроман и честит, Свети Никола помагао је сиромашнима, а важи и за заштитника деце, учених људи, трговаца, морнара, путника.
Код нас се овај светац највише прославља на Никољдан, 19. децембра по новом календару, у знак сећања на светитељеву смрт 343. године.
Они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Омиљеног светитеља у нашем народу славе и многа места и породице као малу славу, заветину или преславу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала