- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кина спасaва тржиште некретнина: Власт откупљује непродате куће и нуди за социјално становање

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Кина
Кина - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Кина је покренула свој најамбициознији план досада у покушају да спасе своје тржиште некретнина, који се своди на то локалне власти откупе непродате куће од инвеститора и прилагоде их за социјално приступачно становање.
Пакет садржи смањење каматних стопа на хипотеке и стопе отплате, као и 300 милијарди јуана (око 38,2 милијарди евра) јефтиног новца централне банке за финансирање државних куповина непродате имовине, преносе кинески медији.
Прошлонедељна најава плана уследила је убрзо након априлског састанка Политбироа, највишег владајућег тела Кине, чиме је указано на то да је стабилизација сектора имовине постала главни приоритет за Пекинг, који покушава да оживи раст своје економије.
Стручњаци наводе да је, иако је био неопходан у што хитнијем року, тренутни пакет можда превише мали да би био ефикасан и да би могло бити проблема с његовим финансирањем.
Према Голдман Саксу, укупна вредност непродатих кућа, недовршених пројеката и неискоришћеног земљишта у Кини износи око 30 трилиона јуана (3,8 милијарди евра), наводи медиј.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала