Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сцене као из филма: Настављен терор над Србима на КиМ - Запад "изненађен"

© Tanjug / STRБанка Поштанска штедионица на Косову и Метохији
Банка Поштанска штедионица на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Упад до зуба наоружаних косовских полиција у свих шест филијала Поштанске штедионице на северу Косова и Метохије у којима су се у том моменту налазили и обични грађани само је наставак демонстрирања силе режима Аљбина Куртија, сагласни су саговорници Спутњика.
Супруга Стефана С. из Косовске Митровице у моменту упада косовских специјалаца нашла се у једној од тих филијала, а како нам је Стефан незванично испричао она је још у шоку од страха који је доживела.

Сцене као из филма

„Рекла ми је да се све одиграло као на филму, да су упали са подигнутим пушкама и маскирани и да су тражили да сви легну на под. Каже да је у први мах мислила да је пљачка и да је у филијало било доста старијих људи у том моменту, од којих су неки почели гласно да плачу. Оштро су опоменути од стране косовских специјалаца да ућуте. Моја жена је пригрлила једну баку која је се баш уплашила да би је смирила. Држали су их ту неких 30 минута, не зна шта су причали запосленима у банци, јер су говорили на албанском, али је видела када им је гестикулацијом показано да стану у ћошак. То су урадили и са осталима, a после су их пустили. Све је било веома непријатно,“ испричао је Стефан.
Упад косовске полиције у просторије испостава Поштанске штедионице на Косову и Метохије уследио је после наводне дојаве да се у једној од њих одигравају „недозвољене радње“, а саговорници Спутњика политички аналитичар Александар Гуџић са Косова и Метохије и аналитичар Стевица Деђански, уверени су да је ово само још један у низу аката терора Куртија који има намеру да Србе испровоцира и да ситуација ескалира још више.

Наставaк терора над Србима

„Све мере које режим Аљбина Куртија предузима последњих година имају за циљ да отежају живот Срба на КиМ и да их натерају на одлазак,“ каже Гуџић.
Он је ипак уверен да ће Срби без обзира на све што званична Приштина ради опстати на КиМ и сачекати неко боље време.
„За Приштину би било идеално да изазову реакцију Срба на северу, или неким другим срединама што би им био изговор за све оно што су до сада урадили. Надам се да до тога неће доћи, јер нама не иде у прилог ни конфронтација са међународном заједницом, ни са Приштином,“ сматра он.
Због најновије акције Куртија огласила се и Америка и Европска унија који су осудили овај поступак Приштине, који је, како су рекли „предузет без консултације са партнерима“.
Стефица Деђански за овакву "опомен"у Приштини из Стејт департмента и ЕУ због овог поступка иронично каже да је „симпатична“.

Запад "изненађен"

„Они су увек врло „изненађени“ и "разочарани" и јако се противе и траже да се поштује закон и да се, како кажу, обе стране суздрже од ескалације сукоба. То су флоскуле које они стлно говоре, а ефекат тога је пуцњава на Србе, укидање динара, терорисање у шта спада и овај последњи подухват Приштине. Дакле, ефекат Западног „неслагања“ је да се тај терор појачава,“ каже Деђански.
Према његовом мишљењу, то само потврђује сумњу да све што се дешава на КиМ није дело самог Куртија, већ да он за све има подршку Запада.
„Јер, ако Курти изазива, бацајући рукавицу у лице целом колективном Западу, дакле и Америци и ЕУ, а да нема никакве последице - мало је чудно… Па не везујемо се ми на леђа у Србији да не знамо да он то све ради уз њихово допуштење,“ истиче наш саговорник.
Деђански се слаже да ово јесте испитивање стрпљења Срба на КиМ пошто, с једне стране, Приштина зна да не може оружано да реагује јер би Србија одговорила, па је нашла други начин, а то је свакодневно малтретирање које би требало да Србе саме натера да оду са КиМ, и тако „заврше“ посао Куртију.
Припадници тзв. косовске полиције упали су у понедељак са пушкама и панцирима у експозитуре Поштанске штедионице у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, док су грађани покушавали да подигну пензију, социјалну помоћ и друга новчана средства, као и у зграду Управе за трезор у Косовској Митровици.

Осудили акцију или опрали себе

Испред све четири експозитуре налазили су се припадници полиције наоружани дугим цевима.
Такозвана косовска полиција саопштила је синоћ да је током упада у шест експозитура Поштанске штедионице на северу Косова и Метохије запленила 1,6 милиона евра и више од 74 милиона динара. У саопштењу се наводи да је одузето и око 19.500 франака, око 13.800 америчких долара и око 40 аустралијских долара, пренела је „Коха“.
О овом догађају огласио се и амерички Стејт департмент саопштењем у коме пише да је разочаран што је, како је наведено, "полиција Косова предузела акцију у финансијским институцијама на северу Косова", истичући да та акција није била координирана са међународним партнерима и да она ескалира тензије.
Осуда је стигла и из ЕУ која је навела да је забринута и да је најновија акција Приштине доказ да вуче једностране потезе без координације са савезницима и пријатељима.
Огласио се и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је упад тзв. косовске полиције у експозитуре Поштанске штедионице и трезор на северу КиМ види као ескалаторни потез Приштине, који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на КиМ и да ће о томе Београд обавестити све међународне представнике.
Банка Поштанска штедионица на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
СРБИЈА
Поштанска штедионица: Средства наших клијената на Косову и Метохији су сигурна
полиција испред зграде Поштанске штедионице у северној Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
СРБИЈА
Директор „Поштанска штедионице“ у Северној Митровици приведен па пуштен из полиције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала