- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се крије иза наглог „заокрета“ западних земаља у корист Палестине

© Tanjug / AP Photo/Emilio MorenattiПропалестински протести у Барселони
Пропалестински протести у Барселони - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Иницијатива три земље колективног Запада – Шпаније, Ирске и Норвешке о признавању палестинске државе временом ће доживети крах, након што их Сједињене Америчке Државе дисциплинују, сматра политиколог др Рајко Петровић.
После Норвешке, Шпанија и Ирска признале су палестинску независност, саопштили су премијери те две земље Педро Санчез и Сајмон Харис.
„Данас, Ирска, Норвешка и Шпанија објављују да ће признати државу Палестину. Свако од нас ће предузети неопходне кораке да та одлука ступи на снагу. Уверен сам да ће нам се још неке земље прикључити у преузимању овог важног корака наредних недеља“, истакао је Харис.
Он је додао да се одлуком три земље Палестини признаје „легитимно право на државност“.
„Ово је подршка решењу о две државе, што је једини исправан пут ка миру и безбедности за Израел, Палестину и њихове народе“, навео је Харис.

Маркетинг Шпаније, Ирске и Норвешке: Жеља да се прикажу као миротворци

Шпанија је, у суштини иницијатор иницијативе ове три земље с обзиром да је шпански премијер Педро Санчез први повео кампању да се широм света организују форуми и дебате у вези са признавањем Палестине као независне државе, каже Петровић за Спутњик.
А то је помало несхватљив потез с обзиром на чињеницу да Шпанија има историју прогона Јевреја Сефарда у 15. веку, чијим је потомцима касније признато право на шпанско држављанство, додаје Петровић.
„Међутим, овде је очигледно у питању жеља и Шпаније, и Норвешке, и Ирске да се прикажу као некакве миротворачке земље на глобалном плану. Норвешка већ има нека слична искуства или бар покушаје да се тако представи, попут решавања кризе у Венецуели итд. Важно је истаћи и да у самој Шпанији имамо све већи број људи исламске вероисповести, пре свега Мароканаца, који представљају бирачко тело и организовали су протесте против онога што се дешава у Гази, а на чије гласове очигледно шпански премијер жели да рачуна.“

Америка ће дисциплиновати све три земље

Неколико земаља Европске уније претходних недеља су дале назнаке да планирају да признају Палестину, јер сматрају да је решење са две државе кључно за трајни мир у том региону. Норвешка, која није чланица ЕУ, али углавном прати одлуке Брисела, дуго је подржавала решење са две државе, Израела и Палестине.
Само осам од 27 чланица ЕУ – Пољска, Бугарска, Мађарска, Чешка, Румунија, Словачка, Шведска и Кипарподржавају Палестину као државу.
У овом тренутку неће се десити да неке друге западне државе признају Палестину, сматра Петровић и оцењује да је иницијатива три земље нека врста пробног балона.
„Не би требало заборавити да су САД које су најмоћније унутар колективног Запада коме припадају ове три земље, апсолутно против признања Палестине и да ће врло вероватно покушати да на неки начин дисциплинују и Шпанију, и Норвешку, и Ирску. Моја прогноза је да ће та иницијатива у суштини, временом доживети потпуни крах. Баш као и покушај привођења израелског премијера од стране Међународног суда правде.“

Квадратура круга Блиског истока

Иако је решење о две државе изгледа као једино које би могло довести до мира на Блиском истоку, Петровић сматра да се и надаље могу очекивати конфликти великих размера на том подручју.
„Суштински, нити је Израел спреман на такву врсту решења, посебно не сада кад има војну премоћ у Гази, нити муслимански свет уопште, не само Палестинци, желе да признају постојање Израела у било ком облику. Тако да мислим да ће тај простор и даље бити оно што се у теорији зове квадратура круга, односно нешто где је готово па немогуће пронаћи неко дуготрајно решење“, закључио је Петровић.
Погледајте и:
Застава Палестине - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
СВЕТ
Норвешка и Ирска признале Палестину; Шпанија ће 28. маја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала