- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Усташама се привиђају четници: Срби ће морати да буду Хрвати или да се селе

© Sputnik / Alexander Vilf / Уђи у базу фотографијаСкулптура у Сплиту.
Скулптура у Сплиту. - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Хрватски посланик Стипо Млинарић из Домовинског покрета изјавио је да је „дошло време за реинтеграцију Срба“, кроз промену образовног система, а потом и кроз „разбијање четничких упоришта у Хрватској“. Ова проусташка политика, уколико буде доследно спроведена, могла би да се заврши насилном асимилацијом, или поновним исељавањем Срба из Хрватске.
Новинар и бивши министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић објашњава да Домовински покрет, који је недавно ушао у хрватску владу, не представља ништа ново. То нису људи који су били пацификовани, који се нису бавили политиком, па су одједном ушли у политику, већ су сви били чланови Хрватске демократске заједнице, а неки су чак били и функционери, или чланови главног одбора ХДЗ.
Због политике која се њима није допадала јер није била „довољно хрватска“, како сами кажу, они су основали Домовински покрет који је, и ту више нема никакве дилеме, проусташке провенијенције. Они благонаклоно гледају на Независну Државу Хрватску, на усташки покрет, све најгоре говоре о комунизму и периоду владавине комунистичке партије која им је, узгред речено, дала Далмацију и Истру, без које они не би данас било то што јесу, каже Дмитровић за Спутњик.

Будите Срби у своја четири зида

Хрватски посланик Млинарић говори о неопходности промене образовног система, која би подразумевала укидање мањинске наставе за српске ђаке, те о томе како су „клинци васпитани у четничком духу, и у породицама, и у Црквама, а посебно у школама које се изводе по одвојеном програму, како би задивили своје четнике учитеље, наставнике, стричеве и очеве, охрабрени таквом свакидашњицом, свако мало морају доказати своју добро васпитање“. То су, како каже, „школе у којима се, по српском програму, четникује, мрзи држава у којој живе, жали за четничком творевином“.
Дмитровић објашњава да Млинарић и остали чланови ДП сматрају да Срби нису нација у Хрватској, већ да су то све Хрвати. Они ће имати право да исповедају православну веру, али кроз деловање такозване Хрватске православне цркве, уместо Српске, а ти људи који имају своју традицију и који су у сваком могућем смислу Срби, убудуће треба да буду политички Хрвати. Своја осећања, каже Дмитровић, моћи ће да исповедају код куће и иза затворених врата онако како хоће, али у школама то више неће моћи да раде, јер ће бити укинута настава на српском. Таква идеја предвиђа да неће више бити књига из историје по којима су српска деца учила, већ ће све то бити онако како Домовински покрет замишља.
У овом тренутку не можемо да проценимо где све то може да оде. Ако оде у оном правцу у којем они желе, то ће се претворити у убрзану и наметнуту асимилацију српске омладине, што у основним, што у средњим школама. Или ће тај народ морати да бежи из Хрватске, или да се изјашњавају као Хрвати, рекао је Дмитровић за Спутњик.

Шта су то четничка упоришта?

Хрватски посланик је такође говорио „четничким упориштима“ по Хрватској, тврдећи да у многа славонска села у којима су Срби већина, „Хрвати најчешће не смеју ни да уђу у кафић и попију пиће“, а каже и да постоје многа места где хрватска полиција не сме да зађе, нити да поведе истражне радње о томе држе ли Срби тамо некакво оружје.
Дмитровић каже да се иза овакве реторике крије хрватски наум да се разблаже српска села у источној Славонији и око Вуковара.
То је апсолутна лаж. Нема ту ни српских, а камоли некаквих четничких упоришта, али Домовинском покрету су и три Србина на једном месту много. Они су проусташка странка, а усташки однос према Србима ваљда не треба никоме објашњавати. Као што се густи сок разблажује са водом, тако и они замишљају да та српска села или раселе, или да у њих уселе Хрвате, као што су за време НДХ из Херцеговине пребацивали Хрвате у Славонију, мењајући јој демографску структуру.
Села где су Срби већински народ има још мало по Лици, Кордуну, Банији, наставља Дмитровић, и њихови житељи су, углавном, старији људи који живе у запуштеним местима у која су тек скоро доведени струја и вода. Стари, сиромашни људи који живе у грозним условима су ти који живе у такозваним „четничким упориштима“, каже Дмитровић.
Домовинском покрету, односно некадашњем делу ХДЗ, је приоритет, а они су то и рекли, да нема Срба у влади Хрватске, односно да до последњег више не буде Срба у Хрватској.

Блајбург и Јасеновац не могу заједно

Одлуку управника спомен-подручја Јасеновац Ива Пејаковића да поднесе оставку, Дмитровић тумачи као логичан след све оштрије проусташке политике и опште усташке климе која се у Хрватској све јаче осећа.
Чак и да се ништа не догоди, каже Дмитровић, сам долазак тог екстремног усташког крила ХДЗ-а на власт, врло је лош сигнал за Србе у Хрватској, а што се тиче односа према Јасеновцу, ту их нико не контролише нити спречава да раде шта год желе.
Пре пет месеци је хрватски министар за културу у влади Хрватске, која је иначе поново изабрана, рекла приликом саветовања да су у Јасеновцу убијани Јевреји и Цигани. Србе није ни споменула. Она је поново изабрана за прву личност културе, што је јако опасно са таквим ставом, а посебно у ситуацији када ће ови из ДП, који сада у сваком тренутку могу да им сруше владу, јако водити рачуна о томе како се и реторички неко поставља према Србима, а камоли у пракси.
Дмитровић подсећа и на то да је пре мање од девет дана председник хрватског Сабора одржао комеморативни скуп поводом пораза усташке војске код Блајбурга и поставља питање како би изгледало када би актуелна власт у Немачкој, која год била, почела да обележава слом Хитлерове војске.
Дмитровић каже да се Србима у Хрватској не пише добро, а да не полаже наду ни у Српско народно веће Милорада Пуповца, те да није уопште оптимистичан када је реч о спасу српског народа у Хрватској.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала