Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић у Њујорку: Молим вас, размотрите своје одлуке још једном

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеПанел дискусија у УН на којој говоре жртве и сведоци рата у БиХ, Александар Вучић
Панел дискусија у УН на којој говоре жртве и сведоци рата у БиХ, Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на панел дискусији у седишту УН у Њујорку, на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ, да они сведоче о томе шта се догодило пре 30 година и да истина није једнострана, као и да ће им усвајањем нацрта резолуције о Сребреници бити стављен жиг на чело као да су део геноцидног народа.
Вучић је позвао све чланице Генералне скупштине УН да не усвоје нацрт резолуције о Сребреници.
"Дубоко сам дирнут сведочењима свих Срба који су дошли овде да сведоче о ономе кроз шта су прошли пре 30 година", рекао је Вучић на панелу на тему "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути", који је организовала Стална Мисија Србије при УН.
Он је нагласио да истина није никад једнострана и да су жртве то управо и потврдиле уочи дана могућег усвајања нацрта Резолуције о генодицу у Сребреници.
Вучић је истакао да ти људи нису политичари већ обични људи и да ће се сви они осећати веома лоше ако буде донета резолуција, јер су они жртве, а на чело ће им бити стављен жиг као да су део геонодицног народа.
"Србија никада није ћутала, ми нисмо ћутали, о страшним догађајима у Сребреници, ми смо хапсили, приводили и изручивали свакога ко је био индивидуално одоговоран за ужасне злочине који су се десили у Сребреници", истакао је Вучић.
Додао је да је, ако се ради о индивидуалној одговорности, то већ утврђено преко различитих пресуда и да је свима њима суђено и да су послати у затвор.
Подсетио је да су Срби пропорционално говорећи највише пропатили у Првом светском рату изгубивши 28 одсто укупне популације.
Вучић је подсетио како су два председника Србије отишла у Сребреницу и да је он то урадио 2015. године.
"Отишао сам да се поклоним и скоро сам линчован. Чак и после тога нису нађени људи који су ме напали. Да ли се то икад десило на неком другом месту у данашњој Европи или свету, да једног премијера жестоко нападне мноштво људи и да нико не одговара за то", рекао је Вучић.
Навео је да ће се, уколико се резолуција усвоји, на једној страни славити, на другој ће владати огорчење, туга и љутња и упитао да ли је то циљ.
"Да ли ће ова резолуција ујединити људе у Босни. Неће. Да ли ће ова резолуција ујединити људе у региону. Неће, никако. Зашто онда то радимо? Да ли ће обезбедити мир у предстојећим годинама? Сви знате да је одговор негативан. Која је онда права сврха?", упитао је председник.
"Још једном вас преклињем, пошто не могу да претим као други, не могу да уцењујем друге земље као што неки од земаља конспиратора раде према другима, пошто ми долазимо из релативно мале земље, једног поносног народа који је успео да заштити свој понос и достојанство. Позивам вас да не гласате за ову резолуцију", нагласио је Александар Вучић.
Истакао је да је поносан на чињеницу "да смо увек волели слободу и плаћали високу цену за слободу наше земље и нашег народа".
"Само вас још једном молим да поново размислите о својим ставовима и одлукама, јер то може утицати на многе ствари у будућности, не само у региону из којег ја долазим, већ и у целом свету", закључио је председник Вучић.

Немци нам поручили да се суочимо са резолуцијом онако како нам је буду дали

Вучић је рекао да је стални представник Србије при УН желео да разговара са Немцима, као главним творцима резолуције о Сребреници, о самом тексту резолуције, јер је желео да види да ли нешто заједно са Немцима можемо да урадимо.

"А знате ли какав одговор је добио? Цитирам, 'суочићете се са резолуцијом на начин на који вам је ми будемо дали'. Знам, ми смо превише мали, али верујемо да ће европске вредности и демократске вредности увек значити да би сви требало да будемо укључени у процес доношења тако важних резолуција", изјавио је Вучић.

Вучић је на панелу у седишту УН упитао шта ће бити последица одлуке да се изгласа резолуција о Сребреници, додао је да пита, јер не може да прети и уцењује, као што то раде неке друге земље.
Он је упитао у УН, уколико се резолуција усвоји, шта ће земље које су је изгласале да ураде, када "отворе ту Пандорину кутију".
"Шта је следеће? Хоћете да кажете да није био геноцид оно што је учињено над совјетским народом током Другог светског рата? Да ли ћете рећи да није био геноцид то што су убијени милиони Срба у Првом и Другом светском рату, од стране немачких нациста, хрватских нациста и свих других? Шта ћете да кажете за различита питања из целог света?", упитао је Вучић.
Панел дискусија Ми говоримо јер они не могу - Гласови који треба да се чују - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
СРБИЈА
„Ми говоримо, јер они не могу“ – Срби који су доживели злочине сведочили у УН
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала