Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева: Никад оволико нисам била забринута за мир на Балкану

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је данас, поводом усвајања резолуције о Сребреници, да никад као сада није била забринута за мир на Балкану и како ће, након гласања о резолуцији, изгледати живот у Босни и Херцеговини.
"Позивам све из Европске уније да се запитају хоће ли Босна и Херцеговина бити земља која је мирнија и стабилнија, у којој постоји веће разумевање између Бошњака, Срба и Хрвата или земља која је нестабилнија, у којој ће бити довољан један инцидент да запали све", рекла је Брнабићева за Пинк.
Истакла је да је срамотно што су поједине земље из региона коспонзори резолуције, али да је срамотан, пре свега, начин на који је ова резолуција дошла пред Генералну скупштину Уједињених нација.
"Како је могуће да ми у Србији и најмањи акт доносимо по стандардима Европске уније и радимо на њему на инклузиван и транспарентан начин. Дакле, све заинтересоване стране од самог почетка раде на том документу и дају своје мишљење. Када ЕУ разговара са нама, а посебно је ту гласна Немачка, ми и најмањи правилник морамо тако да доносимо. Ако не доносимо, онда не поштујемо европске вредности, онда то није у складу са европским нормама и стандардима", нагласила је.
Резолуција о Сребреници, како истиче, доноси се у тајности, без консултација чак и у оквиру Босне и Херцеговине.
"Како може да се доноси резолуција супротно Дејтонском мировном споразуму и супротно уставу БИХ, а да нико нема проблем са тим", пита се Брнабићева.
Она додаје да је упитала партнере из Словеније, који су коспонзори резолуције, шта да ради Република Српска с обзиром да српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић нико није ни консултовао по овом питању.
"Ако се за овако важну тему не питају, онда се не питају ни за шта у тој земљи", казала је Брнабићева.
Председник Народне скупштине каже да постаје немогуће бити политички коректан, с обзиром да Србија 30 година гради мир и 12 година ради на свом економском напретку.
"У тој Сребреници је наш председник, тада премијер, малтене линчован, убијен. За то нико није одговарао. Је ли неко из те Европске уније или из Немачке позвао да се пронађу организатори? Не, никада. Је ли неко из САД-а покушао? Не, није. Ми сваки пут окренемо други образ, да би чували мир и стабилност", истакла је Брнабићева.
Она поставља питање како ће се данас осећати Срби у Босни и Херцеговини, у Републици Српској, ко ће славити, а ко плакати.
"Ово је почетак краја Уједињених нација, јер је ова резолуција супротна њеној повељи. Даље ће све земље доносити сличну резолуцију о својим проблемима и мукама, више неће бити питан Савет безбедности, а отвориће се нови конфликти", поручила је Брнабићева.
Председник Народне скупштине истиче да ће појам геноцида изгубити значај, што, како каже, одговара Немачкој.
"Релативизоваће се жртве, тако да ће они испунити свој циљ који ће за последицу имати дубоке поделе пре свега у Босни и Херцеговини", рекла је Брнабићева.
Апеловала је за мир и избегавање инцидената.
"Народ мора да размишља да постоји сутра и да мора да постоји будућност, а да је Немачку и коспонзоре брига за то. Они ће се покупити и отићи, али немојте да им дозволите да поново запале Балкан", поручила је Брнабићева.
Плакат „Ми нисмо геноцидан народ“ у Сребреници - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РЕГИОН
Подигнуте мере безбедности: Шта се сада дешава у Сребреници - пред заседање у Њујорку
Председник Србије Александар Вучић у УН  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Пораз Запада: Усвојен нацрт резолуције о Сребреници иако је више гласова против и уздржаних
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала