Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Председник Србије Александар Вучић у УН  - Sputnik Србија

Пораз Запада: Усвојен нацрт резолуције о Сребреници иако је више гласова против и уздржаних

Пратите нас
Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници са 84 гласа "за". Деветнаест држава је било против, а уздржано 68. Председник Александар Вучић упитао је уочи гласања зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно.
Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 23.05.2024
Светски медији о усвајању резолуције: Србија дигла снажан глас против
Светске новинске агенције и медији пренели су вест да је данас на Генералној скупштини Уједињених нација усвојена резолуција у Сребреници, уз оцену да је против те резолуције Србија дигла снажан глас против.
21:58 23.05.2024
Палата Републике у Бањалуци у бојама застава Републике Српске и Србије  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Палата Републике и Градска управа Бањалука у бојама застава Српске и Србије/видео/
21:52 23.05.2024
Делагација Србије у УН - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Подкаст
Шта чека Србију, Српску и регион после драме на Ист риверу | Специјална емисија
21:32 23.05.2024
Вучевић: Успели смо да пружимо отпор достојан дивљења
Данас су Србија, Република Српска и српски народ са већим делом света успели да кажу јасно и гласно шта је истина, изјавио је премијер Србије Милош Вучевић.
Вучевић је поручио да смо данас били сведоци озбиљних геополитичких промена.
"Резолуција о Сребреници је формално усвојена, а суштински је доживела дебакл. Успели смо да пружимо отпор достојан сваког дивљења", рекао је Вучевић гостујући у Специјалу РТРС-а.
Премијер Србије је захвалио свим земљама које су имале храбрости да кажу шта је истина.
"Србија, Република Српска и српски народ нису усамљени. Нисмо геноцидан народ, добри смо људи. Идемо напред", нагласио је Вучевић.
21:09 23.05.2024
Небензја за српске медије: Резултат гласања у ГС УН срамотан, само су донели још подела
Резултат гласања у Генералној скупштини УН је срамотан, све што су успели је да доведу до подела, рекао је српским новинарима Василиј Небензја, стални представник Русије при УН.
"Резултат је срамотан за иницијаторе, постигли су поделу у ГС УН, а ми смо их на то упозорили. Упозорили смо их унапред да до усвајања резолуције неће доћи консезусом и да ће поделити чланство. Више је земаља које нису подржале резолуцију, него оних које су гласале 'за'. Оне које јесу гласале 'за' су позната група која гласа по блок дисциплини", рекао је Небензја.
Усвајање је, већ сада видимо, донело само још више подела, рекао је он.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија
Навео је да су разлози за усвајање резолуције били "очито политички".
"Неколико земаља је поменуло да су догађаји у њиховим земљама у различитим временским периодима били далеко озбиљнији од онога што се дешавало у Сребреници, али чак и ти, за њих трагични догађаји, нису препознати као геноцид", навео је руски представник.
Додао је да је усвајање резолуције обесмислило ранију резолуцију УН према којој је 9. децембар дан сећања на све геноциде у историји.
20:31 23.05.2024
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Кустурица: Оптужити жртву геноцида да спроводи геноцид је равно највећем злочину
20:22 23.05.2024
Дачић: Ово је веома тежак дан, јер желе да нам припишу да смо геноцидан народ
Министар унутршњих послова Ивица Дачића рекао је да је данашњи дан за Србију веома тежак, јер како је истакао, желе да нам припишу да смо геноцидан народ, али да је упркос томе ово једна победа Александра Вучића.
"Као што је председник Вучић рекао, у систему УН се гласа на чудан начин. Они који нису присутни неће да гласају. Са мањином је усвојена Резолуциа. Она би била усвојена и да је било 20 гласова за. Ово је једна победа Александра Вучића. Треба да разумете колико је председник Вучић звао све државе у свету, толико су и други звали. И нису они само звали, они су и претили", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.
Дачић је рекао да смо, како је навео, у старту имали четири ослонца, а то су Кина, Русија, Мађарска и Емирати.
20:11 23.05.2024
Ђурић: Сви који крену на Србију добро ће размислити
Министар спољних послова Марко Ђурић рекао је да ће ефекти ове резолуције бити ти што ће сви пре него што крену на Србију добро размислити јер 107 држава није гласало за резолуцију о Сребреници.
"Истакао је да јасна већина ово није подржала. Ми смо земља мира. Рекли смо "не" да се прави хијерархија према жртвама", каже Ђурић
20:02 23.05.2024
Вучић са српским жртвама и породицама у Њујорку
Председник Србија Александар Вучић састао се са српским жртвама ратова у БиХ и њиховим породицама, након гласања у Генералној скупштини УН.
''Најлепша слика. Заједно са српским жртвама из БиХ и њиховим породицама'', написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић је након гласања у ГСУН на којем је усвојена резолуција о Сребреници изјавио да ће она изазвати поделе не само у региону, већ и у Уједињеним нацијама.
Истакао је да су 84 земље гласале за резолуцију, док остале присутне нису гласале и да у било ком националном парламенту овакав акт не би успео.
"Ово је једино место на свету где је такав документ донет. Људи из неких земаља су истицали значај амандмана као њихов значајан допринос, али то је био само значајна допринос већој конфузији. То су радили само да би сачували свој образ и заварали неке чланице", рекао је Вучић.
19:37 23.05.2024
Председник Србије Александар  Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Вучић: Винули смо се у висине - две трећине становника земаљске кугле је било на нашој страни
19:18 23.05.2024
Аутомобили са српским заставама на Тгру Републике у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Вијоре се српске заставе, одјекују сирене: Славље у Београду, на северу КиМ, широм Србије /фото/
19:10 23.05.2024
Мађарска гласала против резолуције о Сребреници, захвалност Вучићу
Представница Мађарске саопштио је данас да је та држава гласала против резолуције о Сребреници, а захвалио је и председнику Србије Александру Вучићу на томе што је мађарска заједница увек могла да рачуна на њега.
"Мађарска осуђује злочине и сматрамо да међународна заједница треба да буде јединствена у том смислу. Ми саосећамо са жртвама рата, њиховим породицама и са њиховом несрећом. Ми желимо да се изгради мир у региону Западног Балкана и ми ћемо будно пратити да се избегне ескалација било каквих тензија", рекла је она.
У том смислу поставља се питање да ли је нацрт резолуције фокусиран на одржавању стабилности у региону или прави даље поделе које ће да отворе "старе ране".
19:09 23.05.2024
Председник Србије Александар Вучић огрнуо се српском заставом током седнице Генералне скупштине Уједињених нација.
 - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Вучић поручио Западу: Нисте успели да ставите жиг на чело Срба - никад нећете успети!
18:47 23.05.2024
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РЕГИОН
Додик: Ово је пропала резолуција
18:32 23.05.2024
Грчка: Време доношења резолуције изазива забринутост
Представник Грчке у Уједињеним нацијама изјавио је данас да време доношења резолуције о Сребреници изазива забринутост јер је на распореду након што су отворени преговори БиХ за чланство у Европској унији.
Он је након усвајања резолуције на седници Генералне скупштине УН, приликом кога је Грчка била уздржана, рекао да због тога резолуција ризикује да буде погрешно протумачена.
"Будућност БиХ и Западног Балкана може да постоји само у оквиру ЕУ", рекао је он и додао да је потребна иницијатива која промовише деескалацију.
18:31 23.05.2024
Представник Словачке: Остајемо чврсто посвећени међународном праву
Представник Словачке, која је била уздржана приликом гласања о резолуцији о Сребреници, рекао је данас да је Братислава чврсто посвећена међународном праву.
"Такође, посвећени смо и спречавању геноцида и нових ужаса, залажемо се да се овакви злочини више не понове. Стабилност и просперитет Западног Балкана је одувек био међу приоритетима од наше независности 1993", рекао је словачки представник.
Он је додао да треба допринети "трајног консолидацији иначе кркхог међуетничког помирења".
18:27 23.05.2024
Представник Црне Горе: Показали смо саосећајан приступ
Представник Црне Горе у Генералној скупштини УН рекао је данас, након што је та земља гласала за усвајање резолуције о Сребреници, да је Подгорица показала ''саосећајан приступ'' жртвама и осетљивој теми, тако што "активно промовише мир и сарадњу између народа као једини одржив однос за даљу будућност''.
''Имали смо истакнуту комуникацију да би се избегла било каква погрешна тумачења резолуције. Имали смо два предлога у преамбуларном делу, како би се нагласио индивидуални карактер злочина'', рекао је црногорски представник.
18:23 23.05.2024
Државни врх Србије прати гласање у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Снажна подршка из Београда и до сада невиђена сцена – комплетан државни врх са заставама Србије
18:16 23.05.2024
Вијетнам: Били смо уздржани јер није било консензуса око резолуције о Сребреници
Представник Вијетнама у Генералној скупштини УН изјавио је данас да је његова земља била уздржана приликом гласања о резолуцији о Сребреници јер о њој није постигнут консензус свих страна.
"Успостављање међународног дана сећања требало би да помогне да се уједине, а не да се поделе стране у земљи и државе у региону. Међутим, консензус није постигнут по том питању. Имајући то у виду, моја делегација је била уздржана приликом гласања о нацрту резолуције", рекао је представник Вијетнама на седници Генералне скупштине УН на којој се расправљало о резолуцији о Сребреници.
18:10 23.05.2024
Делегација Србије у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Прва Вучићева реакација после гласања у УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала