- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руси имају Лајку, а Срби храбру керушу Габи: Њено срце било је јаче од јагуара /фото/

© Sputnik / Маша РадовићКњига "Габи: Храбро срце Београда"
Књига Габи: Храбро срце Београда - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Књига за децу и младе „Габи: Храбро срце Београда“ аутора Горана Марковића, оснивача и директора издавачке куће „Пчелица“, промовисана је у Бео Зоо Врту поред споменика храброј керуши.
Књига „Габи: храбро срце Београда“ описује живот женке немачког овчара која се прославила храбрим подвигом када је сукобивши се са одбеглим јагуаром давне 1987. године у Београдском зоо врту спасила живот ноћном чувару и спречила дивљу мачку да изађе на улице Београда и угрози животе његових становника.
Роман за децу у издању „Пчелице“ обогаћен илустрацијама академског сликара Игора Крстића и раритетним фотографијама керуше Габи засноваван је на истинитим догађајима и стварним ликовима. Прича прати живот женке немачког овчара Габи од њеног рођења у одгајивачници у Бечеју, преко одрастања у одгајивачници Кобра у Београду одакле је са седам година дошла у Београдски зоолошки врт.
Обраћајући се присутнима аутор Горан Марковић истакао је да је његова првобитна замисао била да направи кратку илустровану причу на основу чињеница које је пронашао на интернету и на сајту Бео зоо врта.
„Међутим, како то обично бива, почео сам да се распитујем више и да сазнајем информације не само од новинских кућа као што су 'Политика', 'Борба', 'Новости', већ и из архива Југославије, Народне библиотеке Србије. Трудио сам се да сазнам што више, да читам новинске исечке, пуно у томе су ми помогле и књиге тадашњег директора Вука Бојовића. Али најверодостојнија сведочења су била сведочења људи који су били део Габикиног живота буквално од почетка до њеног одласка. На основу целе те приче заиста сам стекао утисак да је она била један посебан пас који заслужује своје место и у књижевности а не само споменик“, рекао је аутор.
© Sputnik / Маша РадовићПредстављање књиге "Габи: Храбро срце Београда" поред споменика керуши Габи у Бео Зоо Врту
Представљање књиге Габи: Храбро срце Београда поред споменика керуши Габи у Бео Зоо Врту - Sputnik Србија
1/3
Представљање књиге "Габи: Храбро срце Београда" поред споменика керуши Габи у Бео Зоо Врту
© Sputnik / Маша РадовићГоран Марковић говори на промоцији књиге "Габи: Храбро срце Београда"
Горан Марковић говори на промоцији књиге Габи: Храбро срце Београда - Sputnik Србија
2/3
Горан Марковић говори на промоцији књиге "Габи: Храбро срце Београда"
© Sputnik / Маша РадовићПромоција књиге "Габи: Храбро срце Београда" у Бео Зоо Врту
Промоција књиге Габи: Храбро срце Београда у Бео Зоо Врту - Sputnik Србија
3/3
Промоција књиге "Габи: Храбро срце Београда" у Бео Зоо Врту
1/3
Представљање књиге "Габи: Храбро срце Београда" поред споменика керуши Габи у Бео Зоо Врту
2/3
Горан Марковић говори на промоцији књиге "Габи: Храбро срце Београда"
3/3
Промоција књиге "Габи: Храбро срце Београда" у Бео Зоо Врту
Марковић је подсетио на псе хероје који се славе широм света као што су руска Лајка, Хачико из Јапана, Џок из Кракова и Балто и Того из Њујорка.
„То су све знаменити пси који имају и своје споменике и своје њиге. Међутим, мислим да је наша прича о Габи помало била запостављена. Јер Габи је наш Хачи, наша Лајка. Наша Габи је имала неке непролазне људске особине и врло је важно да посматрамо ову књигу и Габино херојство из контекста тог времена када се све то догодило. Ми се сви мењамо, мењају се зоолошки вртови, мења се однос према животињама, али оно што се не мења то су оне исконске вредности које морамо поново обновити, помало смо их заборавили као што заборављамо битне људе па и овако храбре животиње. Она је била храбра, била је пожртвована, била је верна и пуна љубави. То су врлине које су пример свима нама“, нагласио је Марковић.
Промоцији књиге присуствовали су ђаци основне школе „Михаило Петровић Алас“ али и људи који су били део Габиног живота и својим казивањима помогли настајању овог дела о хероини Бео зоо врта – Габин хранилац Бранислав Брана Павловић, ветеринар Владимир Влада Костић који је бринуо о њој након окршаја са дивљом звери али и академски вајар Никола Вукосављевић, аутор Габиног споменика.
На промоцији је учествовао и Зоран Бранковић, композитор, аранжер, гитариста и вокални солиста који је композицијама о пријатељству између човека и пса употпунио овај догађај.
Евровизија 2024 - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
КУЛТУРА
Сви коментаришу: Не зна се ко је мушко, а ко женско - је ли то свет ком стреме наша деца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала