- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Не чуде нас оптужбе западних медија за атентат на Фица, треба знати ко шири дезинформације

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Не треба се чудити томе што су западни медији оптужили Русију за атентат на премијера Словачке Роберта Фица, као и за догађаје у Новој Каледонији, изјавила је на брифингу портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Коментаришући оптужбе које је „Би-Би-Си “ изнео на рачун Русије о догађајима у Новој Каледонији, Захарова је подсетила и на недавни атентат на Фица.
„Без обзира што се то догодило пред очима целог света и све се одиграло уживо, западни медији су имали дрскости да за то оптуже Русију“, нагласила је портпарол.
Она је додала да се овде може измислити и Нова Каледонија или приписати још нека непостојећа галаксија.
„Овде нема места чуђењу, а ни разочарању. Само треба једноставно знати ко шири дезинформације, ко генерише фејкове и чини све да свет одведе у неку другу истину“, закључила је дипломата.
Подсетимо, словачки премијер Роберт Фицо рањен је у пуцњави након седнице Владе 15. маја, која је одржана у граду Хандлова, на око 150 километара североисточно од Братиславе. На Фица је пуцано када је после седнице изашао да се поздрави са окупљеним грађанима. Нападач, Јурај Цинтула, одмах је ухапшен и против њега је подигнута оптужница за кривично дело покушај убиства из политичких разлога.
Потпредседник парламента Словачке Љубош Блага изјавио је да је атентатор на Фица, 71. годишњи Јурај Цинтула, проукрајински оријентисан и оптужио либералне америчке медије за ширење дезинформација како би прикрили ову чињеницу.
Претходно, немири у Новој Каледонији су почели прошле недеље након што су посланици у националној скупштини у Паризу изгласали измене закона које ће омогућити већем броју држављана Француске да гласају на локалним изборима у тој земљи. Лидери домородаца сматрају да ће то неутралисати њихов политички утицај. Француска влада је 15. маја прогласила ванредно стање на Новој Каледонији, које укључује ноћни полицијски час, као и забрану јавних окупљања, продају алкохола и ношења оружја, а на острво је из Француске послато појачање од 1.000 полицајаца.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала