- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија располаже предлогом изјаве самита о Украјини: Ништа ново, ископирана формула мира Зеленског

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Русија располаже предлогом изјаве са „самита о Украјини“ у Швајцарској који садржи 9 од 10 тачака такозване формуле мира украјинског председника Владимира Зеленског, изузев тачке о утврђивању окончања борбених дејстава, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Портпарол је објаснила да је то предлог изјаве која ће на конференцији бити представљена учесницима ради потписивања, односно, усвајања и цитирала део саопштења.
„Дајемо налог нашим овлашћеним представницима да ове оквире разраде (мисли се на мирно решење) током серије тематских конференција и састанака који ће се одржати у наредним месецима. Они ће бити посвећени следећим темама“, казала је Захарова.
Она је додала да је након овога побројано девет од десет тачака из такозване формуле мира Зеленског.
Према њеним речима, у предлогу документа недостаје само десета тачка формуле Зеленског – „о утврђивању завршетка борби“ у међународном споразуму.
„Из овога произлази да ни о каквој промени приступа организатора такозваног самита у Швајцарској и о наводној новог агенди уопште нема ни речи“, закључила је Захарова.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће у јуну бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
РУСИЈА
Лавров: Смешни покушаји Запада да намами земље на конференцију о Украјини ради ултиматума Москви
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала