- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Гласање није прошло како су се надали – ово је Пирова победа

© AP Photo / Bebeto MatthewsСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Резолуција о Сребреници није донета оним бројем гласова којем су се спонзори надали, било је више гласова уздржаних и против него за, рекао је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Генералне скупштине.

„Усвајање резолуције је жалосна страница у историји Генералне скупштине УН", истакао је Небензја.

Он је рекао да су аутори довели остале у заблуду тврдећи да ће документ довести до помирења, а прикрили су чињеницу да нема сагласности три ентитета у БиХ.
„Једно је очигледно: иницијатори данашње одлуке делују смишљено, подстичући Босну и Херцеговину на конфронтацију не обазирући се на цену коју је та земља платила током грађанског рата деведесетих. Тада је погинуло 100.000 људи и много је таквих примера крвавих трагедија тог рата не само против Бошњака, него и Срба и Хрвата. Утисак је да се ово ради да се народи у БиХ никада не помире. У овим акцијама видимо претњу миру и безбедности у земљи и региону у целини“, рекао је Небензја.
Циљ је да се демонизује један народ бивше Југославије и да се поткопа Дејтонски споразум, стога не чуди што се тај споразум уопште не спомиње у нацрту резолуције, нагласио је Небензја.
Говорећи о томе ко су све спонзори резолуције, он је рекао да су чак и Холанђани имали храбрости да то ураде иако су њихови мировњаци имали срамну улогу у том догађају.

„Све то је цинично и лицемерно, али је још више изненађује то што је Немачка одлучила да буде главни спонзор ове резолуције. Земља, која је у 20. веку покренула два светска рата, која је у концентрационим логорима убила милионе људи, која је одговорна за масовне злочине у Африци и која је најактивније учествовала у распаду Југославије и бомбардовању Сарајева 1995. године, сада покушавају да са трибине Генералне скупштине држе придике другима о важности националног помирења. Сигурни смо да Немачка нема никакво морално право чак ни да помене термин 'геноцид' у вези било чега, осим својих гнусних злочина. Подсећамо да су саме Уједињене нације, у чијим се просторијама данас налазимо, формиране због злочина нацистичке Немачке с циљем да се такви злочини против човечности спрече једном заувек“, поручио је Небензја.

Иницијатори резолуције подстичу БиХ на конфронтацију.

„Шта су добили резолуцијом? То је само Пирова победа", закључио је руски амбасадор.

Он је пре образложења тога како је гласала Русија скренуо пажњу председавајућем да је представио Александра Вучића као "уваженог представника Србије".

"Он није уважени представник, већ председник Србије. Молим вас да то признате и уважавате", рекао је Небензја.

Председник Србије Александар Вучић у УН  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Пораз Запада: Усвојен нацрт резолуције о Сребреници иако је више гласова против и уздржаних
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала