- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иран сматра да су САД одговорне за погибију председника Раисија

© AP Photo / Ali Hamed HaghdoustХеликоптер Ибрахима Раисија пре несреће
Хеликоптер Ибрахима Раисија пре несреће - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Сједињене Државе сносе одговорност за пад хеликоптера у којем се налазио председник Ирана Ибрахим Раиси јер су америчке санкције усмерене против цивилних авијационих система, преноси агенција Јамаран позивајући се на високог иранског званичника Мохсена Резаија.
„САД су двоструко криве за оно што се догодило. Прво, САД су и пре иранске револуције имале обавезе које се тичу авијационих система и опреме које нису испунили. Друго, америчке санкције усмерене су против цивилних авијационих система Ирана“, рекао је генерал Резаији, некадашњи командант Револуционарне гарде.
Подсетимо, Генералштаб иранске војске објавио је јуче прелиминарне резултате истраге несреће у којој је, приликом пада хеликоптера.
"Никакви трагови метака на труп хеликоптера који је пао нису откривени. Хеликоптер се запалио приликом удара у брда док је повећавао висину ", наводи се у саопштењу.
Такође се наводи да је хеликоптер ишао планираном путањом и да је није мењао курс, као и да је пилот минут и по пре пада био у контакту са друга два хеликоптера у пратњи.
Раиси и ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан и други званичници погинули су када се хеликоптер срушио 19. маја на северозападу Ирана.
У несрећи су такође погинула два телохранитеља, два пилота и један члан посаде, наводи Ирна.
Ирански председник сахрањен је у родном граду Мешхаду.
Сахрана иранског председника Ибрахима Раисија  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
РУСИЈА
Лукашенко: САД криве за погибију Раисија
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала