- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Међународни суд правде наредио Израелу да обустави операцију у Рафи

© Wikipedia / HypergioМеђународни кривични суд у Хагу
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Међународни суд правде у Хагу наложио је данас Израелу да одмах обустави своју војну операцију у граду Рафа на југу Појаса Газе. Суд је такође наложио Израелу да отвори гранични прелаз Рафа са Египтом како би се допремила већа хуманитарна помоћ.
"Израел моментално мора да обустави своју војну операцију или било какву активност у Рафи која би могла да донесе Палестинцима у Гази животне услове који би довели до њиховог физичког уништења у целости или делимично", рекао је председник међународног суда правде Наваф Салам.
Он је додао да Израел мора да предузме ефикасне мере да би осигурао несметан приступ Појасу Газе за било коју истражну комисију, мисију за утврђивање чињеница или истражном телу које има мандат од стране Уједињених нација да истражи наводе о геноциду, преноси Ал Џазира.
Израелу је такође наложено да у року од месец дана обавести МСП о свом напретку у примени мера које су му издате.

Израел одбацује пресуду МСП, палестинске власти поздрављају

Палестинске власти поздравиле су данас пресуду Међународног суда правде којом се тражи да Израел обустави своју операцију у Рафи, док је израелски министар финансија Безалел Смотрич најавио да Израел неће прихватити ту пресуду.
Портпарол палестинских власти Набил Абу Рудејнех је изјавио за Ројтерс да наредба МСП представља међународни консензус о прекиду ватре у Гази.
Хамас је такође поздравио одлуку МСП, али уз напомену да она не препознаје друге делове Газе које су под нападом Израела.
"Верујемо да није довољно јер је агресија окупације широм Појаса Газе, посебно на северу, једнако брутална и опасна", рекао је високи званичник Хамаса Басем Наим.
Израелски опозиционар Јаир Лапид оценио је данас пресуду МСП као "морални колапс и моралну катастрофу", наводећи да суд није успео да повеже потребу за прекидом ватре са потребом да се ослободе талаци које држи Хамас у Гази.
Израелски ратни кабинет је 9. маја одобрио "ограничено проширење" војне операције у Рафи, где се налази преко милион Палестинаца који су побегли од сукоба у другим деловима Појаса Газе.
Пропалестински протести у Барселони - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
СВЕТ
Шта се крије иза наглог „заокрета“ западних земаља у корист Палестине
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала