- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин: Русија за преговоре, али да се узме у обзир реалност - легитимитет Зеленског окончан

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин у државној посети Белорусији
Руски председник Владимир Путин у државној посети Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Русија је за преговоре о Украјини, никоме није бранила да их води, за разлику од Запада чији циљ био да победи Русију, рекао је председник Русије Владимир Путин. Он је истакао да Русија полази од тога да је легитимитет Владимира Зеленског као председника Украјине окончан.

"Свесни смо да је легитимитет актуелног председника окончан", рекао је руски председник на конференцији за новинаре у Минску после састанака са Лукашенком у уском и проширеном саставу.

Један од циљева конференције у Швајцарској јесте да спонзори кијевског режима потврде легитимитет актуелног председника или већ неактуелног, навео је он.
"Видимо да су сад поново покренуте приче о томе да је потребно вратити се преговорима. Нека се враћају. Али, не полазећи од тога шта жели једна земља, већ од оних споразума принципијелног карактера који су били постигнути током сложених преговора у Белорусији и Турској и садашњег стања ствари на терену. Ми смо за то спремни", рекао је Путин.
Како је додао, питање с ким водити мировне преговоре није празно питање. Москва, како је рекао, мора да зна с ким има посла када је реч о потписивању докумената, ако дође до преговора са Кијевом.
"Тада морамо бити потпуно сигурни да имамо посла са легитимним властима", нагласио је Путин.
Он је навео и да су споразуми из Истанбула из 2022. године у потпуности одговарали и руској и украјинској страни.
Подсетимо, мандат Зеленског је истекао 20. маја. Избори предвиђени за 2024. носу одржани а Зеленски тврди да се његов мандат наставља јер је у земљи ванредно стање.
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да би у Украјини многи желели да управљају земљом, укључујући војна лица.
„Што се тиче стварне снаге у Украјини, добро познајете ситуацију. Тамо има и међу војним лицима и међу цивилима оних који су спремни да стану на чело државе и поведу земљу на нов начин у рат и против рата“, резимирао је Лукашенко након састанка са Путином.
Инаугурација председника Русије Владимира Путина - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
РУСИЈА
Путин: Запад преварио Русију, морамо да видимо коме да верујемо, ултиматуми неће проћи
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала