- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Украјинска обавештајна служба директно умешана у терористички напад на „Крокус“

© Sputnik / Kirill KallinikovЗграда "Крокус сити хола" након терористичког напада и пожара
Зграда Крокус сити хола након терористичког напада и пожара - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине директно је повезана са терористичким нападом на „Крокус сити хол“ на периферији Москве, када је 144 особа погинуло, изјавио је директор Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) Александар Бортњиков.
„Већ сада можемо са сигурношћу да кажемо да је украјинска војна обавештајна служба директно повезана са овим нападом. Утврдићемо све околности злочина и сви умешани биће процесуирани“, саопштиоје Бортњиков на седници Савета руководилаца органа безбедности и специјалних служби земаља-чланица ЗНД у Бишкеку.
Како је рекао, већ је ухапшено више од 20 особа умешаних у терористички напад, међу којима су и саучесници и извршиоци злочина.
„Двојица од четири учесника напада стигла су у Русију из Турске непосредно пре терористичког напада“, додао је Бортњиков.

Директор ФСБ-а прецизирао је да су припрему, финансирање, напад и бекство терориста координирали преко интернета припадници „Гласа Хорасана„ из авганистанско-пакистанске зоне (ДАЕШ, терористичка организација, забрањена у Русији)).

„Терористи су добили јасну команду да се, након што изврше терористички напад, упуте ка украјинској граници, где је на тој страни припремљен 'прозор'“, подсетио је директор ФСБ-а.
Један од циљева наручилаца терористичког напада био је нарушавање односа између земаља ЗНД уз помоћ верских и националних фактора, навео је Бортников.
„Наши геополитички противници очекују да ће уништити јединствену међунационалну и међуверску равнотежу која је настала током дугог периода суживота наших народа“, поручио је он, захваљујући се колегама из специјалних служби држава чланица ЗНД на подршци и помоћи.
Истрага се води уз асистенцију обавештајних служби из Казахстана, Киргизије, Таџикистана и Узбекистана, додао је Бортњиков.
„Желим да уверим све да ће се све околности злочина утврдити и да сви који су у њему умешани неће избећи казну“, истакао је он.
Подсетимо, у терористичком нападу на посетиоце концерта 22. марта у „Крокус сити холу“ погинуле су 144 особе, од чега шесторо деце, а повређена је 551 особа.
Хапшење лица умешаних у терористички напад на Крокус сити хол  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
РУСИЈА
У Русији приведен још један осумњичени за терористички напад у „Крокусу“
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала