- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ко се још боји Надала и да ли је међу „уплашенима“ и Новак?

© AP Photo / Manu FernandezРафаел Надал
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Рафаел Надал, прослављени шпански тенисер, одиграће вероватно свој последњи Ролан Гарос у каријери, а у првом колу га чека Александар Зверев. Иако овај Надал нема много везе са старим Рафом, они који су га избегли у жребу су срећни, а Зверев тврди да је због тога задовољан и Новак Ђоковић.
При изласку на стадион „Филип Шатрије“ Рафаела Надала сачекале су пуне трибине, овације и аплаузи,а у питању је био само тренинг. Тешко се може замислити какав ће спектакл бити излазак Шпанца уочи првог меча, али оно што је сигурно јесте да ће бити емотивно.
Надал је раније најављивао да је ово његова последња сезона у каријери што значи да уједно игра и последњи Ролан Гарос, турнир који је освојио рекордних 14 пута. Испред комплекса овог Гренд слема Надал је добио и своју бисту што је јасан показатељ колико га Французи цене.
Међутим, реалност је овога пута јача од било које емоије. У првом колу „краљ шљаке“ игра против Александра Зверева који је недавно подигао трофеј у Риму и који је посебно мотивисан да заврши посао који је започео пре две године.
Састали су се тада шпански и немачки тенисер у полуфиналу, а таман када је Саша био близу повратка незгодно је стао на ногу и тако задобио тешку повреду зглоба од које се опорављао наредних неколико месеци.
Због тога је Зверев срећан што је добио прилику да поново игра против Надала који ће овога пута бити неупоредиво другачији.
„Био сам на 'Шатријеу' са Рубљовом и тренирали смо и након тог сјајног тренинга брат ми је рекао и на почетку сам мислио да се шали (смех), али да... Тако је како је, да будем веома искрен хтео сам играм опет против Надала још једном у каријери јер нисам хтео да ми последња успомена мојих мечева против Рафе буде како напуштам терен у колицима. Идеално бих волео да играм против њега у каснијим фазама турнира, али тако је како је. Он није носилац ове године, ја јесам, тежак је жреб, али тежак за обојицу. Видећемо шта ће бити у понедељак“, рекао је Зверев.
Док је он срећан због сусрета са Рафом, Зверев верује да Новак Ђоковић не би волео да буде на његовом месту и не само српски ас већ ни Јаник Синер, Карло Алкарас...
„Гарантујем вам да Новак није хтео да игра против Надала у првој рунди, није хтео Алкарас, ни Синер. Нисам ни ја хтео, али тако је како је. Био је повређен, није играо много и такво му је место на АТП листи. Није идеално, али истовремено ништа не можеш да урадиш. Сви су узбуђени због тешке борбе у првој рунди“, истакао је Зверев.
Због чега је Зверев убеђен да тенисери страхују од Надала на Ролан Гаросу? Истина је да Шпанац није успео да се врати у форму после опоравка од повреде. Неки његови удари на појединим мечевима и даље су налик старом Рафи, али превише је било раних пораза од почетка године који су указали на то да су славни дани „краља шљаке“ прошлост.
Међутим, он је сада дошао на место на ком је писао историју и на ком је из године у годину деловао све више недодирљиво. Управо због тога Надалове колеге убеђене су у то да када он крочи на париску шљаку све што је лоше оставља иза себе и поново постаје краљ.
„Играте против те статуе, наравно не праве статуе, већ праве особе. У мом уму је Рафаел Надал... Играћу против најбољег Надала, очекујем то од њега, да буде на личном максимуму, да одигра најбољи тенис после толико времена на овом турниру. Сећам се 2022. године када је дошао овде без да освоји Монте Карло, Мадрид или Рим и сви су стављали знакове упитника, а он је дошао издоминирао турниром“, рекао је Зверев.
Исто мишљење дели и Данил Медведев, руски тенисер, који је у Паризу пред почетак турнира тренирао са „Биком са Мајорке“.
„Искрено, играо је добро. Нисмо играли пет сетова, али он је играо добро, боље него у Риму или Мадриду... Одиграли смо сет и победио ме је. Биће ми занимљиво да видим како ће играти против Зверева јер ће Рафа увек бити Рафа. Победио је овде 14 пута, али тренирање и играње меча је другачије“, рекао је Медведев.
Истакао је руски ас да је срећан што се није нашао у кожи Саше Зверева.
„Сјајан је догађај играти против Рафе на Ролан Гаросу, али то је тежак жреб, то је реалност. Рекао бих да заиста, ако се суочите са њим у трећем или четвртом колу сада када нема пласман, изгледа нормално да се то може догодити. Прво коло би било тешко против некога ко је овде освојио 14 титула, али то би могла бити занимљива комбинација.. Ја ћу да гледам меч и не стидим се да кажем да сам срећан што нећу играти са њим у првом колу“, поручио је Медведев.
Сусрета са својим идлом прибојавао се чак и Карлос Алкарас који је на питање да ли је желео да у првом колу игра против Надала дао одричан одговор.
„Искрено, не. Када сам видео да имам 50 одсто шанси да играм против Рафе... Хвала“, насмејао се Алкарас.
Надал ће плесати последњи плес на париској шљаци, а вероватно само он зна да ли остали тенисери имају разлога да га се плаше или не.
Српски одбојкаш Александар Атанасијевић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
СПОРТ
Србија направила нови корак уназад – пораз и од Бразила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала