Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО прави формацију која се спрема за рат на територији Србије

© AP Photo / Visar KryeziuКосовске безбедносне снаге
Косовске безбедносне снаге - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Аљбин Курти користи модернизацију Војске Србије како би наметнуо опште мишљење да је Србија милитантно настројена према Приштини вешто заобилазећи чињеницу да НАТО на тлу Србије ствара нову нелегалну албанску оружану силу, и да су Албанци ти који желе ескалацију сукоба, оцена је војно-политичког аналитичара Митра Ковача.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на Одбрамбеној Конференцији у Лондону рекао је да појачано наоружавање Србије показатељ да Београд „стреми ескалацији ситуације“.

Куртијева манипулација

Професор Ковач, генерал-мајор и оснивач Евроазијског безбедносног форума каже да је управо Приштина главни генератор дизања тензија:
„Србија неће сигурно да нападне саму себе с обзиром да су Косово и Метохија и даље део државе Србије по Резолуцији 1244. Осим тога, иста Резолуција јасно и гласно је одредила које војне структуре и формације могу да се налазе на КиМ. И поред тога, лажна држава изграђује своје оружане снаге у веома динамичном и убрзаном пројекту у сарадњи са НАТО. Дакле, није Војска Србије и њена модернизација проблем, већ је нелегално стварање тзв. војске Косова и њено опремање и обука од стране НАТО суштинска опасност по безбедност у региону,“ оцењује Ковач.

Модернизација српске војске изговор

Дакле, суштина проблема и потенцијална опасност, додаје Ковач, не потиче од нас него од изградње оружане силе која није у складу са донетом Резолуцијом 1244 СБ УН која је обавезујућа за све чланице Уједињених нација.
„Главна је неодговорност водећих земаља НАТО које учествују у реализацији тог пројекта. И ако неко доведе до ратног стања на КиМ онда ће то бити та нелегитимна оружана сила коју је изградио, или гради НАТО са намером да је промовише као легитимну,“ напомиње саговорник Спутњика.
Другим речима, каже Ковач, то је клопка у коју покушају да нас увуку и да путем прихватања Охридског споразума, Приштина добије могућност да приступа регионалним организацијама, а на списку је и НАТО.
„Дакле, није проблем што се српска војска модернизује и то у редовном процесу обнове борбених система. То нема везе са милитаризацијом ради неког агресивног чина упереног ка Приштини то јест према својој Аутономној покрајини Косово и Метохија. Ово што је Курти изнео је чиста манипулација информацијама коју онда западни медији користе како би се изградила нека лоша слика, посебно након ове такозване резолуције о геноциду у Сребреници. Циљ је да се Србија представи као агресивна и милитантна држава, која се „спрема“ да започне неки нови рат“, каже Ковач.

Ништа без руског фактора

Курти ни овога пута није избегао да помене Русију и наше односе са овом државом, истичући да је „српско сврставање са Русијом, и њен деструктивни приступ нашој Републици, брзо и огромно наоружање, показатељи да Београд тежи ескалацији са намером да оствари своје територијалне амбиције.
„Три од четири бригаде комбиноване војске Србије, укључујући 48 истурених оперативних база око границе Косова, не укључујући друге специјализоване јединице, стациониране су на јужној територији, у близини границе са Косово. Претња није само теоретска. Ризик од новог рата је реалан“, поручио је Курти.
Министарство одбране Србије, са друге стране, оптужило је Приштину да она „спроводи етничко чишћење“ и да су Куртијеве тврдње апсурдне и малициозне, с обзиром да је опремање Војске Србије савременим системима наоружања и војне опреме плански и континуирани процес који проистиче из стратешког опредељења наше земље да ојача своју одбрану првенствено као инструмент одвраћања од потенцијалне оружане агресије.
Промоција младих официра испред Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Министарство одбране: Малициозне и апсурдне оптужбе Куртија поводом наоружавања Војске Србије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала