- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Британски аналитичар: Украјина принуђена да одустане од америчких ракета због њихове неефикасности

© Tanjug / AP Photo/Efrem LukatskyУкрајински војник
Украјински војник - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Украјина је почела да одустаје од америчких ракета због њихове неефикасности у зони специјалне операције, изјавио је британски аналитичар Александар Меркурис на свом Јутјуб каналу.
„Они (Оружане снаге Русије) су успеле да успешно ометају ГПС системе за навођење које Сједињене Америчке Државе испоручују Украјини. Почев од маја 2023. појављивали су се извештаји да Руси успешно ометају ракете ‘хајмарс’, а пре извесног времена добили смо још један извештај о успешном ометању артиљеријске гранате ‘екскалибур’. Сада ‘Вашингтон пост’ пише да је ‘екскалибур’ био толико неефикасан да су Украјинци на крају потпуно престали да га употребљавају“, приметио је он.
Према речима стручњака, „хајмарс“ системи више не раде како треба у зони специјалне операције. Истовремено је додао да украјинска војска сада покушава да користи ракете „атакамс“, чије су резерве ограничене.
„У раним фазама, када Сједињене Америчке Државе или западне силе испоручују системе наоружања, не прође много времена – понекад шест недеља, понекад мало више од пар месеци – пре него што Руси науче како оно ради, прилагоде му се и могу да му се супротставе“, истакао је Меркурис.
Чињеница да је руска војска успела да обори толико много „атакамса“ од почетка њихових испорука говори о томе да ће њихова ефикасност брзо опасти, закључио је експерт.
Западни медији више пута су примећивали ефикасност руских система за радиоелектронско ратовање. Тако је „Њујорк тајмс“ писао да се ови системи успешно користе за уништавање украјинских дронова.
Руски председник Владимир Путин разговара са руским новинарима у Харбину - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
РУСИЈА
Путин: Русија увек мора да буде на корак испред својих противника
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала