- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Протести у Јеревану, опозиција преложила архиепископа Баграта за премијера /видео/

© Sputnik / Aram Nersesyan / Уђи у базу фотографијаЈерменски архиепископ Баграт на протесту опозиције у Јеревану
Јерменски архиепископ Баграт на протесту опозиције у Јеревану - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
У центру Јеревана почео је протест присталица опозиције. Неколико стотина младих присталица покрета „Тавуш за отаџбину“ започеле су протестну шетњу централним улицама Јеревана, где се придружило митингу.
Пре почетка протеста, јерменска полиција окружила је зграду владе.
Током говора на митингу, један од лидера организације Гурген Меликјан, саопштио је да је опозициони покрет „Тавуш за отаџбину“ предложио архиепископа Баграта Галстањана за премијера Јерменије.
„Месец дана смо одржавали састанке и саветовали се. Састајали смо се са представницима разних области, политичких партија и друштвених покрета. Апсолутна већина људи са којима смо разговарали била је једногласна да Баграт Галстањан буде кандидат за премијера“, рекао је он.
Према његовим речима, неопходно је „затворити врата рата (са Азербејџаном), донети стабилност у Јерменију, остварити праведну управу, ојачати границе наше земље и извести земљу из хаоса“.
Са своје стране, архиепископ Баграт Галстањан изјавио је да намерава да „замрзне“ своју службу у цркви и о томе питао католикоса свих Јермена Гарегина Другог.
„Преузимам личну одговорност за цео овај процес. Ово је моја лична одлука, спреман сам да се жртвујем за своју домовину“, рекао је он.
Архиепископ је такође напоменуо да протестни покрет улази у одлучујућу фазу и позвао премијера Никола Пашињана да добровољно поднесе оставку.
У Јерменији се одржавају протести које предводи лидер Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве, архиепископ Баграт, након вести о споразуму између Бакуа и Јеревана о разграничењу у Тавушкој области.
Јереван је фактички пристао да Бакуу преда четири села која су била у саставу Азербејџанске ССР, а од 1990-их се налазила под контролом Јерменије. Покрет „Тавуш за отаџбину“ тражи оставку јерменског премијера Никола Пашињана, оптужујући га да је једнострано предао земље Азербејџану.
Полиција у селу Киранц - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
СВЕТ
Јерменски граничари блокирали прилаз селу Киранц, где су у току радови на делимитацији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала